Med rättigheter följer även moraliska skyldigheter

Smittspridningen rusar i landet och människor som är ovaccinerade är de som drabbas hårdast av svår sjukdom, menar insändarskribenten.
Smittspridningen rusar i landet och människor som är ovaccinerade är de som drabbas hårdast av svår sjukdom, menar insändarskribenten.

Låt oss vara tacksamma för att vi inte har så strikta restriktioner som nu förkommer i många länder, menar insändarskribenten.

Insändare 26 januari 2022 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Ska de som inte är vaccinerade bära ett litet märke?" (14/1):

Det är allas rätt att ha sina egna åsikter och det är, än så länge, också vår rätt att bestämma, om vill vaccinera oss eller inte. En slutsats som insändarskribenten framför som svar på och ifrågasättande av Carina Glennings krönika: ”Jag gjorde slut med min ovaccinerade frisör” (30/12) :

Alla i vårt land har rätt att framföra sin åsikt. Åsiktsfrihet är viktigt i en demokrati. Insändarskribenten tilläts framföra sin åsikt i Corren, men vill samtidigt att detta inte ska gälla för en krönikör! Ganska häpnadsväckande. Ska vi införa censur i Sverige? Tysta någon som inte tycker som jag? 

Det är korrekt, att alla i vårt land får välja om man vill vaccinera sig eller inte, men nog är det viss skillnad på att vara vaccinerad eller inte.

Med rättigheter följer i mitt tycke även moraliska skyldigheter. Smittspridningen rusar i landet och människor som är ovaccinerade är de som drabbas hårdast av svår sjukdom. Trots detta avstår alltför många i mitt tycke från att vaccinera sig. Det har alltid funnit människor som nästa svimmar bara de får se en spruta. Mera rädda för sprutan än vaccinet och avstår hellre från att vaccineras. Att man kan dö av covid, blir av underordnad betydelse. 

Man har nog glömt vad vaccinet betytt för mänskligheten. Hur många miljontals människor som sluppit lida och dö i svår sjukdom – tack vare vaccin. Smittkoppor existerar inte längre, polio nästan helt borta, vaccin mot barnsjukdomar. Mässlingsvaccin har räddat livet på så många. Listan över vaccin och vad de åstadkommit för folkhälsan kan göras mycket längre.

I Sverige har myndigheterna låtit medborgarna ta ett mycket stort ansvar för hur man beter sig under pandemin. Låt oss vara tacksamma för att vi inte har så strikta restriktioner som nu förkommer i många länder, men det gäller att alla hjälper till och minskar smittspridningen.

Än så länge är det inte lag på att man måste vaccinera sig i vårt land. Vem vet, kanske våra politiker ändrar lagen och inför vaccinationskrav.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa