Måste bli enklare att använda journalsystemet

Som vaccinationsläkare i Region Östergötland har vi under coronaepidemin sett att patientjournalsystemen Cosmic och MittVaccin inte är tillräckligt användarvänliga.

Insändare2022-04-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det måste bli enklare att använda journalen annars äts fördelen med datoriseringen upp av tidsåtgången för att få fram informationen ur ett motsträvigt system. 

Mängden inloggningar och växlingar mellan olika virtuella arbetsplatser, fast arbetet utförs vid samma skrivbord, är besvärande. Det tar ett dussin ”klick” för en ordination om vaccination och lika många för de många rättningar i efterhand som behövs för att systemet skall hållas sant. Med så många ärenden blir klickandet arbetsdagens mantra; klick, klick, klick, klick, klick, klick, klick, klick, klick, klick, klick, klick. Tack, det var en vaccination, bara några hundra kvar.

Det är dags att be leverantören av journalsystemet (Cambio AB) att arbeta mer med användarfrågan. Vi vet att det inte är praktiserande sjukvårdpersonal som talar med Cambio om enkelheten för de många tusen ärenden som skall införas varje dag i journalen och de lika många tusen ärenden där journalen skall lämna den information som behövs för arbetet med patienter i sjukvården och medborgarna som vaccineras. Det är 20 miljoner vaccinationer hittills i Sverige. Klick, klick.