Många saknar ekonomisk buffert

Var femte svensk bor i ett hem som saknar kontantmarginal, enligt SCB.

Var femte svensk bor i ett hem som saknar kontantmarginal, enligt SCB.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Insändare2023-10-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läste nyligen en artikel i DN av Patrik Lundberg om hur den ekonomiska situationen i dag ser ut för många i vårt land. Patrik har läst senaste utredningen från SCB som publicerades för någon vecka sedan. Artikeln lyder ”Hälften av alla ensamstående föräldrar saknar kontantmarginal” och kan läsas i sin helhet på scb.se. Jag citerar några rader från Patriks krönika:

”Det är ingen nyhet att nästan hälften av landets ensamstående föräldrar saknar denna så kallade kontantmarginal. Vilket betyder förmågan att kunna betala en oförutsedd utgift på 13 000 kronor, utan att låna eller be om hjälp. Fram till nyligen tävlade alla om att vara bäst på att uppmärksamma hushållens ekonomiska situation. Totalt, bortom de ensamstående föräldrarna, bor var femte svensk i ett hem som saknar kontantmarginal, enligt SCB. Ungefär två miljoner människor.”

Hur har våra mediers bevakning och prioriteter varit de senaste åren är det säkert ingen som missat. Tyvärr är det troligen många intressanta fakta om hur vi har det i vårt land som har svårt att nå fram i dagens medielandskap. Kan vi hoppas på bättring?