Många lantbruk har fått elstöd

Elpriset för tiden kan tyckas mycket högt och det är just det höga priset som genererat de pengar som nu betalas tillbaka till konsumenterna, menar insändarskribenten.

Mycket belysning och mycket uppvärmning har lett till elstödet, menar insändarskribenten.

Mycket belysning och mycket uppvärmning har lett till elstödet, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-03-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Grattis till dig som fått elstöd" (20/3):

Hej Jane D!

Jag har visserligen inte fått några 700 000 kronor i elstöd, men jag kan berätta för dig hur du skulle gjort för att få det.

Du skulle som privatperson ha startat en enskild firma och i den börjat göra av med massvis med el. Mycket belysning och mycket uppvärmning. För att ha fått ersättning med 700 000 kronor hade du behövt komma upp i en förbrukning om 1 400 000 kWh. Din elräkning hade då blivit minst 4 200 000 kronor för den period stödet avsåg. 

Elpriset för tiden kan tyckas mycket högt och det är just det höga priset som genererat de pengar som nu betalas tillbaka till konsumenterna. Svenska Kraftnäts flaskhalsavgifter har du kanske hört talas om. Det är alltså inga skattepengar som betalas ut utan pengar som vi betalat i överpriser.

Jag undrade också vad det var för slags enskilda elkonsumenter som hade så stor elförbrukning tills jag fick lära mig att många lantbruk bedrivs som enskilda firmor. Det lär finnas vissa lagliga problem att bedriva lantbruk som AB. Så troligtvis är det större jordbruk, drivna som enskilda firmor med bondens personnummer som organisationsnummer, som fått del av stödet. 

Att du inte vet hur det ligger till är dig förlåtligt. Inte ens två före detta finansministrar, varav en blev befordrad till statsminister, visste ju vad som gällde.