Häromdagen kom min dotter hem från sitt jobb. Hon arbetar som vårdbiträde i den kommunala äldreomsorgen som timvikarie.
Hon berättar att hon blivit spottad i ansiktet av en brukare i samband med omvårdnadsarbetet.
Själv har jag ett förflutet som undersköterska i äldreomsorgen och min självklara fråga till henne var dokumenterade du detta och skrev avvikelse/anmälan om hot och våld?
Tyvärr finns det en kultur i äldreomsorgen att man får räkna med sånt här, att bli bespottad, få ta emot slag, sparkar och eller verbala angrepp och att det inte är mycket att göra åt. Speciellt om man jobbar inom demensvården.
Om arbetet med våra äldre ska få en högre status måste vi höja vårdbiträdenas och undersköterskornas status och det gör vi inte genom att låta det bli en normalitet att utsättas för hot och våld på jobbet. Alla sådana händelser måste givetvis försöka undvikas men när något inträffar ska det rapporteras och dokumenteras skriftligt för att hitta lösningar så man slipper liknande situationer.
Ingen annan yrkesgrupp skulle ta emot så mycket både fysiska som verbala angrepp som personalen i äldreomsorgen utan att dokumentera det så det kommer till de ansvarigas kännedom och även blir en del av statistiken!