Mammans hyllning: Heja alla ungdomar i A-traktor

Det är inte alla epa-förare som beter sig klanderfritt, men upplevelsen är att det är betydligt fler bilförare som inte heller beter sig klanderfritt i trafiken, skriver en mamma.

Den hjälpsamhet jag upplever bland epa-ungdomarna är av sällan skådat slag, menar insändarskribenten.

Den hjälpsamhet jag upplever bland epa-ungdomarna är av sällan skådat slag, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-10-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

A-traktor-ungdomar får ibland utstå negativt bemötande från oss vuxna. De får även utstå riskfyllda omkörningar och poliser som bemöter dem med bristande respekt. 

Det är inte alla epa-förare som beter sig klanderfritt, men upplevelsen är att det är betydligt fler bilförare som inte heller beter sig klanderfritt i trafiken. 

Jag vill bara tala om att det finns många vuxna, tillsammans med mig, som ser väldigt mycket positivt med ”epa-rörelsen” och er ”epa-ungdomar”. Heja er! 

Gemenskapen. Forskningen visar att en meningsfull fritidssysselsättning har stor betydelse för ungas psykiska hälsa. Epa-ungdomarna träffas på olika platser. Ett bättre alternativ än att sitta hemma framför skärmen. De kommunicerar ”face-to-face”, oavsett det är på en parkering eller i ett garage. För att inte tala om den gemenskap som visade sig tydligt, i form av en minnesstund och kortege fredagen den 24/5, efter den tragiska olyckan där tre ungdomar omkom (som passagerare i en vanlig bil). Kärlek!

Hjälpsamheten. Den hjälpsamhet jag upplever bland epa-ungdomarna är av sällan skådat slag. Är det någon som blir ståendes på grund av motorhaveri, soppa-torsk eller punktering så ställer man upp för varandra och kommer till undsättning med bogserlina, soppa-dunk eller nytt hjul. Detta oavsett tid på dygnet. En hjälpsamhet man sällan ser i övriga samhället, och där vi vuxna har mycket att lära.

Problemlösningsförmågan. Många epa-ungdomar kör gamla bilar, gamla bilar går sönder. Många ungdomar ”meckar” sina bilar själva och här imponeras jag över problemlösningsförmågan. De tittar på ”tutorials” på Youtube, för att sedan gå ut i garaget och till exempel renovera en dieselpump. Respekt! Detta kommer att gynna samhället på sikt.

Stand-in för lokaltrafiken. Många epa-burna ungdomar bor på landsbygden. De är beroende av sina fordon för att självständigt ta sig till och från gymnasieskolan, till kompisar och aktiviteter. Detta på grund av att vuxenvärlden svikit dem genom att dra in lokaltrafiken. De samåker i eporna, och bidrar till en levande landsbygd.

Till er a-traktor-förare: Fortsätt att träffas och framföra era fordon, placera er så bra ni kan i trafiken och fortsätt köra till sidan vid kö-bildning. Fortsätt hjälpa varandra med fordonen och fortsätt mecka. Ni kommer att ligga steget före många andra när det är dags att ta körkort för vanlig bil, och när ni kommer ut i arbetslivet och ska lösa problem. 

Heja er! Vi är många vuxna som står bakom er!