Mamma kan få vänta i en timme på hjälp

Åtvidabergs kommun borde ha varit bättre förberedd då pandemin har pågått länge nu, menar insändarskribenten.
Åtvidabergs kommun borde ha varit bättre förberedd då pandemin har pågått länge nu, menar insändarskribenten.

Min mamma fick larma 1,5 timme efter att måltiden skulle serverats, de hade glömt att ge henne mat, skriver en anhörig.

Insändare 10 februari 2022 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Kommunchef redo hoppa in i omsorgen" (29/1):

Läser att Åtvidabergs kommunpolitiker med glädje hoppar in i äldreomsorgen och hjälper till, jättebra. Samtidigt pratar jag flera gånger om dagen med min mamma som bor på ett boende i Åtvidabergs kommun där alla är smittade och ingen ordinarie personal jobbar. Ingen bäddar sängen vilket kan låta oviktigt för mig och dig, men inte för min mamma. Brickor med mat bärs in och står sedan kvar. Måltider glöms bort. Min mamma fick larma 1,5 timme efter att måltiden skulle serverats, de hade glömt att ge henne mat. När hon behöver hjälp och larmar kan det ta en timme innan någon kommer. 

Flertalet gånger när mamma försökt prata med personalen förstår de henne inte, jag anser att det ska vara ett krav i äldrevården att prata och förstå svenska språket. Betalar man dyra pengar för vård och omsorg ska man få det. Det är valår, men här fiskar ni inte min röst i alla fall. 

Trots allt en ros till er vikarier som gör ert bästa i detta elände och en stor riskvast till Åtvidabergs kommun som inte varit bättre förberedd trots att denna pandemi pågått länge nu. Hoppas på en reducering på nästa faktura från er, då ingenting fungerat som det ska under flera veckor! Och enhetschefen har sökts utan resultat.

"Anhörig"

Svar från kommunen:

Tack för din synpunkt. Hela landets äldreomsorg är en verksamhet som starkt påverkas av pandemins fjärde våg, så också i Åtvidaberg, oavsett om det är en kommunal eller en privat utförare. 

Under de senaste veckorna har frånvaron varit hög, vilket vi beklagar då det påverkar kontinuiteten i omvårdnaden. Men, med de existerande rekommendationerna (och riktlinjerna) från Folkhälsomyndigheten ska man stanna hemma när man är sjuk eller misstänkt sjuk för att inte sprida smittan av covid-19 vidare. 

Personal, chefer och administratörer arbetar dagligen med att säkerställa en bemanning dygnets alla timmar. Som arbetsgivare i Åtvidaberg har även resurser omfördelats mellan förvaltningar. Vi har ett flertal medarbetare som på olika sätt stöttar upp vård- och omsorg i syfte att ge rutinerad personal möjligheten att fokusera på sitt grunduppdrag.

Precis som du skriver, har vi en erfaren och skicklig personal och är tacksamma för de vikarier som stöttar upp i samband med frånvaro. Om du önskar att tala om din och din mammas specifika upplevelse får du gärna ta en direktkontakt med oss.

Ann Hemmingsson, ordförande vård- och omsorgsutskottet

Sara Waernér, förvaltningschef vård- och omsorg 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa