Målet måste redovisas öppet för medborgarna

Tror Smittskydd Östergötland fortfarande att det är flockimmunitet som ska stoppa smittspridningen?

Om målet är att uppnå flockimmunitet är det oväsentligt att testa brett, menar skribenten.

Om målet är att uppnå flockimmunitet är det oväsentligt att testa brett, menar skribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2020-11-18 06:43
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eller hur ska man tolka att regionen nu minskar testningen, och därmed även försvårar smittspårningen som syftar till att bryta smittkedjor. 

Nästan var femte som testas för covid-19 i Östergötland får ett positivt svar. Det ger ett positivitetstal på 20 procent. Enligt Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind är det bra, och visar att regionen har valt rätt teststrategi. 

Det är ett häpnadsväckande påstående. Att ha en hög andel positiva tester är ett tecken på att man inte har koll på smittan, och att det finns ett stort mörkertal. WHO anser att positivitetstalet ska ligga under fyra procent, vilket också är EU:s ambitionsnivå. Länder och regioner som har ett högre positivitetstal blir rödlistade enligt EU:s gemensamma varningssystem

Att testa alla misstänkta fall, och även att testa brett vid klusterutbrott t.ex. på äldreboenden, är den viktigaste åtgärden om man vill få smittan under kontroll. Lika viktigt är det att följa upp alla smittade fall och spåra deras kontakter, för att bryta smittkedjor. 

Folkhälsomyndigheten och även regeringen vill se en utökad testning i hela landet. Enligt Folkhälsomyndigheten är testning och smittspårning en viktig del i den nuvarande strategin, som även innefattar hushållskarantän när smitta har påvisats. 

Samtidigt som smittspridningen nu ökar meddelar regionen att man vill dra ned på testningen, och att det är bra att positivitetstalet ökar för det visar att man ”träffar rätt”. Om målet är att begränsa smittan är det förstås viktigt att upptäcka alla fall och smittspåra runt dem. Att regionen nu gör tvärtom tyder på att man inte längre har fokus på att minska smittspridningen. 

I våras trodde Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare, att östgötarna skulle uppnå flockimmunitet till sommaren. Enligt en prognos från i mars skulle 60 procent av östgötarna bli smittade. Magnus Roberg trodde då att max en procent skulle behöva sjukhusvård. 99 procent kommer inte att märka att de är smittade, sade han till Corren 20 mars.

Om målet är att uppnå flockimmunitet är det oväsentligt att testa brett. De flesta ska ju ändå bli smittade. Regeringens mål är att minska smittspridningen med hjälp av testning, smittspårning och hushållskarantän. Har Smittskydd Östergötland ett annat mål, som handlar om att uppnå flockimmunitet och därmed tillåta en spridning av viruset bland befolkningen? Då måste det redovisas öppet för medborgarna!