Lokföraren: "Jag kan inte garantera tryggheten för era barn"

Otalt många gånger har flickor indirekt eller direkt sökt kontakt med tågvärden då de blivit ofredade ombord. I juni upphör den möjligheten. Hur ska jag som pappa med gott samvete kunna låta mina barn resa med pendeln, skriver en lokförare.

Vi förflyttar en väldig massa hederligt folk, men även en hel del människor som har allt annat än gott uppsåt i sinne och i sitt bagage. Droger och vapen forslas med pendeln mellan orter i länet, skriver en lokförare.

Vi förflyttar en väldig massa hederligt folk, men även en hel del människor som har allt annat än gott uppsåt i sinne och i sitt bagage. Droger och vapen forslas med pendeln mellan orter i länet, skriver en lokförare.

Foto: Jasmine Hübinette

Insändare2024-12-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag arbetar som lokförare på pendeln och har så gjort i över ett decennium. Därigenom har jag stor erfarenhet från "verkligheten". Denna insändare skrivs dock inte som lokförare och av oro för mig och mina kollegor, utan som invånare och pappa till döttrar och söner i Östergötland. 

Från och med juni 2025 har Östgötatrafiken valt att ta bort tågvärdar och låta pendeln till stor del bemannas enbart av lokförare. En förare som sitter instängd i sin hytt utan möjlighet att ta del av vad som sker i tåget.

Mina barn använder sig i dag av pendeln för att ta sig till och från aktiviteter i länet. Hittills har det känts tryggt att låta barnen i yngre tonåren åka själva. Jag ber barnen ringa när de anländer sin destination och uppmanar dem att sitta nära kundvärdskupén, detta då jag med mina år på pendeln har bevittnat både det ena och andra som sker ombord.

Vi förflyttar en väldig massa hederligt folk, men även en hel del människor som har allt annat än gott uppsåt i sinne och i sitt bagage. Droger och vapen forslas med pendeln mellan orter i länet. Otalt många gånger har flickor indirekt eller direkt sökt kontakt med tågvärden då de blivit ofredade ombord. I juni upphör den möjligheten. I stället ska dessa flickor sitta frusna av skräck och invänta nästa station där det kanske hoppar ombord en tågvärd eller "annan funktion".

Hur ska jag som pappa med gott samvete kunna låta mina barn resa med pendeln efter sista maj?

För min familjs del kommer det lösas genom att mina barn inte får resa utan vuxet sällskap på pendeln. Barnens transporter kommer lösas genom att jag eller deras mamma kör dem i bil. Är inte det möjligt står förhoppningen till far- och morföräldrar – allt för att mina barn inte ska bli antastade på pendeln. 

Detta är verkligheten de beslutande skapar. Jag vill understryka att det inte enbart handlar om kvällar och helger. Incidenter sker dygnets alla timmar. 

Jag vill rikta en uppmaning till er med barn som nyttjar pendeln att reflektera över era barns resor, jag som lokförare kan omöjligt garantera tryggheten för era barn på mina avgångar om jag inte har en tågvärd.

"Pappa till resenärer på pendeln"

Svar från Östgötatrafiken:

Tack för din insändare. Vi är måna om att människor ska känna sig trygga i kollektivtrafiken. Men. Kollektivtrafiken är en del av samhället. Det innebär att en del av de problem som finns i samhället i stort också förekommer i kollektivtrafiken. När vi nu tittar på en förändring kopplat till kundservice ombord och i anslutning till Östgötapendeln har säkerhet och kundservice högsta prioritet. Genom att inte enbart ha kundvärdar ombord utan i stället variera mellan att ha kundvärdar, ordningsvakter och kontrollgrupp på pendeln, perrongen och i närhet av anslutande trafik, tror vi att detta kan innebära en förbättring för våra kunder. 

Så som lösningen är i dag, bemannar kundvärdarna endast ombord och de har inte specifika befogenheter att ingripa om ett brott begås. Med en ny och mer flexibel bemanning och i viss mån även personal med andra möjligheter hoppas vi kunna skapa en tryggare kollektivtrafik. Skulle vi märka att det inte fungerar, kommer vi att omvärdera och kan enklare än i dag omprioritera våra resurser. I kollektivtrafiken gäller samma princip som i övriga samhället, att allmänheten ombeds tipsa polis vid misstanke om brott.

Vi hoppas att detta ska ge lite förklaringar till vad vi arbetar för och att dina ungdomar kan känna sig trygga på Östgötapendeln i framtiden.

Jimmy Johansson, trafikchef Östgötatrafiken

Fotnot. Det här är en uppdaterad version med Östgötatrafikens svar.