Nyligen meddelades att fyra lodjur får skjutas i Östergötland nästa år. Lodjuret är fridlyst i Sverige och finns upptagen på EU:s art och habitatdirektiv som rödlistad (VU).
Från att ha varit utrotad i Östergötland sedan 1905 har antalet sakta ökat och är nu cirka 55 individer. En vetenskaplig rapport (Barrefelt 2019) har beräknat att Östergötland kan hysa 80– 140 lodjur. Stammen i Sverige utgörs av 1 200 individer. Det är för få för att uppnå genetisk stabilitet. Speciellt i södra Sverige är inavelsrisken stor. Vi behöver fler, inte färre lodjur.
Lodjuret är ett vackert djur som tillhör oss alla. Som en toppredator har den stor betydelse för den biologiska mångfalden. Det håller rävar, smådjur och rådjur i god balans i naturen. Dessutom rivs företrädesvis sjuka och försvagade djur. De är utmärkta viltvårdare. Rådjuren står för cirka 60 procent av vilttrafikskador i länet. Fler lodjur skulle kunna minska både dessa och skogsskador av klövvilt.
Jaktförordningen säger att jakt får bedrivas om djuren orsakar betydande skador eller olägenheter och under förutsättning att annan lämplig lösning saknas. 2019 revs ett tiotal får av cirka 40 000 får i länet (0,25 promille). Dessa fårägare hade inte godkända stängsel. Den av länsstyrelsen godkända jakten är alltså inte i jaktförordningens anda utan strider mot lagen.
Några lodjur har också trafikdödats i år och det är känt att 30–70 procent av ungarna inte klarar första året.
Jakten ska bedrivas i mars under parningstiden. Ungarna har då inte helt lämnat modern. Vilka djur skjuts under parningstid?? Mars är överhuvudtaget en olämplig månad att jaga i och släppa hundar lösa i naturen.
Antal kullar i Östergötland 2019 var 10. Skjuter man nu till exempel fyra hondjur finns risk för en nära halvering av stammen. Länsstyrelsen menar att fyra djur saknar betydelse! Vem gör man eftergifter för? Fårägare? Trofejägare?
Den ökande naturturismen i Sverige har också ett värde. Lodjuret är ett fantastiskt vackert djur som många skulle vilja se i verkliga livet.
Gunilla Wetterling
Ledamot i viltförvaltningsdelegationen för Miljöpartiet