Linköpingsborna har inte bett om en tätare stad

Sjukhuset är väl till även för människor boende utanför centrum, som svårligen kan nå sjukhuset cyklandes eller gående och där även kollektivtrafiken kan vara besvärligt att använda, menar insändarskribenten.

US är ett regionalt sjukhus med besökare från hela regionen och även från andra regioner, vilket tydligen inte Linköpings kommun noterat, menar insändarskribenten.

US är ett regionalt sjukhus med besökare från hela regionen och även från andra regioner, vilket tydligen inte Linköpings kommun noterat, menar insändarskribenten.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2022-02-22 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "En tätare stad kräver nya resvanor" (17/2):

Alisa Basic, chef för kommunens stadsplanering i Linköping, svarar på insändare från mig (signaturen RJ) och signaturen Åke angående trafikplaneringen i anslutning till universitetssjukhuset med mera.
Basic håller med om att det blir svårare att ta sig till sjukhuset men menar samtidigt att det ligger så centralt att det inte är några problem att nå det med cykel, promenad eller kollektivtrafik. Sjukhuset är väl till även för människor boende utanför centrum, som svårligen kan nå sjukhuset cyklandes eller gående och där även kollektivtrafiken kan vara besvärligt att använda. Många av besökarna har dessutom någon sjukdom eller skada som gör det svårt med både cykel och promenader. US är dessutom ett regionalt sjukhus med besökare från hela regionen och även från andra regioner, vilket tydligen inte Linköpings kommun noterat!


Vidare skriver Basic att en tätare stad kräver nya resvanor. Självklart är det så, men vi Linköpingsbor har inte bett om att få en tätare stad med allt vad det innebär med att fria och gröna ytor bebyggs! Detta försvaras ofta från våra politiker att vi behöver bostäder eftersom kommunen eftersträvar att bli 200 000 innevånare. Detta skall alltså ske genom att förtäta staden, trots att kommunen sedan flera decennier förfogar över bland annat före detta övningsområdet som är väl lämpat för nya områden. Uppenbarligen är det så att detaljplanearbetet släpat efter för att möjliggöra bebyggelse!
Förtätningarna strider också mot kommunens egna planer för att undvika luftföroreningar, bland annat rapporten om kväveoxider där det klart konstateras att gröna ytor behövs för att rena luften och att tät bebyggelse utmed gator ökar på föroreningarna.
Beträffande den nu antagna trafikplanen är det bara att gratulera handeln på Tornby och andra externa köpcenter! Trafikplanens intentioner kommer att missgynna handel i centrum och leda till ytterligare stängda butiker (men kanske flera krogar?!).