Jag åkte av en händelse runt i Linköping för att se hur många handikapparkeringar som finns. Det visar sig att de är väldigt lätträknade. Inte nog med det, så visar det sig att alla parkeringar förutom handikapp endast har två timmar parkering, handikapp tre timmar.
Detta ställer till det om man har några ärenden att uträtta, då främst för handikappade som har svårt att röra sig fritt och ledigt.
Ett exempel, min sambo planerade att medverka på ett möte i Linköpings Kongress & konsert. Mötet är planerat att ta tre timmar, detta går inte ihop med de timmar som parkering tillåter – om man hittar någon. Man måste hitta en parkering, sedan ta sig till det tänkta mötet och sedan tillbaka till bilen. Ja, som ni förstår räcker inte parkeringstiden till.
Hur tänker kommunen här? Är det så att ni inte vill ha folk i innerstaden? Vill ni inte att folk ska kunna medverka på möten och dylikt i innerstaden? Muséet, Linköpings Kongress & konsert och andra lokaler, vad ska ni ha de till? Vad tycker handlarna om detta?
Som väljare kan jag inte påminna mig att något av kommunens lokala partier propagerade för att vi skulle utestänga folk från Linköpings city i den senaste valrörelsen.
Som politiker är ni satta att serva och underlätta för invånarna, absolut inte att försvåra vardagen. Ni har ju lön och arvoden från oss skattebetalare för att ordna det så bra och behändigt som möjligt, inte för att ställa till trassel för oss.
En skärpning måste till!
Bille Ogenfalk, sosse tills vidare
Svar från Linköpings kommun:
Hej Bille och tack för din insändare!
Vi på Linköpings kommun jobbar för att innerstaden ska vara tillgänglig för alla, oberoende av vilket färdmedel man använder.
Med ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad har man rätt att parkera längre tid än övriga på kommunala parkeringar. På parkeringar med kortare tidsreglering än tre timmar är det med tillståndet tillåtet att parkera upp till tre timmar. På parkeringar som har en tidsreglering på över tre timmar har man rätt att parkera i upp till 24 timmar. Utöver detta får den som har parkeringstillstånd för rörelsehindrad också parkera i tre timmar på gågator och platser där parkering enligt lokal trafikföreskrift är förbjuden. I innerstaden finns även ett antal parkeringsplatser som är reserverade för rörelsehindrade, de flesta av dessa har en tidsreglering på tre timmar.
Kommunens gatuparkeringar i innerstaden är främst tänkta att användas av dem som ska göra kortare ärenden, därför har de tidsregleringar på 30 minuter till 2 timmar. Den som planerar ett längre besök hänvisas i första hand till något av stadens centralt placerade parkeringshus. Via Dukatens app kan man lätt hitta närmaste parkeringshus och i realtid se hur många lediga platser som finns tillgängliga. Om målet, som i din sambos fall, är Konsert & kongress ligger parkeringshus Baggen endast några minuters gångväg bort. Vid de flesta större målpunkter i staden finns parkeringsplatser på tomtmark som är reserverade för rörelsehindrade. Vid Konsert & kongress finns parkering för rörelsehindrade ungefär 20 meter från entrén.
I parkeringshusen finns ett stort antal parkeringsplatser på samma yta, vilket gör det lättare att hitta en ledig plats jämfört med om parkeringarna är mindre och utspridda. En ökad användning av stadens parkeringshus och parkeringar på övrig kvartersmark bidrar till säkrare och lugnare gator samt fler tillgängliga gatuparkeringar till dem som verkligen behöver dessa platser, till exempel personer med olika typer av rörelsehinder.
En innerstad med färre bilar på gatorna ger mer plats till attraktiva innerstadsmiljöer som barnvänliga gågator och uteserveringar. Attraktiva miljöer gör att fler vill vistas i innerstaden. När fler människor vistas i innerstaden gynnas även handeln och andra verksamheter i centrum.
Anna Wallroth, gruppchef för infrastruktur, stadsmiljöavdelningen på Linköpings kommun