Vill vi ha ett samhälle med självpåtagna kungar?

Vi borde ha en stadspolis som finns på gatorna parallellt med nuvarande polis. Vad finns i city i dag? Några ordningsvakter, med för mig okänd behörighet, skriver en Linköpingsbo.

Insändare 26 augusti 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan kom vi gåendes på Apotekaregatan och svängde ner på Nygatan. Vi ser och hör då en mindre bil i höjd med Hospitalstorget som varvar upp och i högsta fart kommer gatan upp. Jag kan inte låta bli att agera. Med gester och diverse verbala uttryck beskriver jag vansinnet. Bilen tvärstannar i höjd med vår korsning och ut kommer en man som slänger in sina solglasögon i bilen, knuffar mig med handflatorna i bröstet två gånger och talar om för mig att ingen bestämmer över honom. Han avslutar med att ”Vet du inte vem jag är?”. Vilket jag inte gör, men naturligtvis borde ha gjort och varit rädd och inte haft oförskämdheten att ha synpunkter på hans bilkörning och på djupaste sätt kränka honom. 

Är det här samhället vi vill leva i, med självpåtagna kungar som får göra som de vill? Rimligtvis borde det ha varit fler som reagerat och uppfattat vansinnet. 

 

Jag har tidigare skrivit om att vi, som i många andra länder, borde ha en stadspolis som finns på gatorna parallellt med nuvarande polis. Vad finns i city i dag? Några ordningsvakter, med för mig okänd behörighet, som mest verkar träffas i gathörnen vid Trädgårdstorget eller utanför Systembolaget på Lilla Torget, vakandes över att ”grabbarna” inte dricker i offentligheten. 

Kommunen, vad gör ni? Skyll inte på polisen för ni vet läget. 100 miljoner från Stångåstaden för trygghetsskapande åtgärder, är de bara till för restaurering av parker, eller? Det finns ett gammalt talesätt ”börjar med knappnål och slutar med silversked”. Knappnålen har vi passerat och insatser måste till nu innan ni abdikerat totalt. Det räcker inte med att bara sätta upp skyltar och överlåta ansvaret till andra.

Ta exemplet med cykeltrafiken i Trädgårdsföreningen: ”Här får du bara cykla i gångfart ...” Jag har då inte sett någon som följer det. 

Kom ut i verkligheten och sluta med skrivbordsbeslut som inte har förankring i verkligheten.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa