Våra naturområden behöver underhållas

Insändare2023-02-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Snart finns inte ett orört busksnår i Sturefors" (14/2):

Linköpings kommun återkommer ungefär vartannat år till de mindre tätorterna och genomför skogsarbeten med fokus på naturvärden, rekreation och tillgänglighet. Utan regelbundna skogsarbeten växer miljöerna igen och förlorar sina många värden. Skogsarbetena avslutas innan fåglarnas häckningsperiod startar.

Eklandskapets naturligt förekommande buskar såsom slån, nyponrosor och hagtorn låter vi nästan alltid vara kvar. På vissa platser skapar vi luckor i buskvegetationen av trygghets- eller framkomlighetsskäl. Vi tar ner träd om det behövs för att gynna mer värdefulla träd, eller om träden har nedsatt vitalitet och på sikt kan utgöra en risk.

Just nu röjer vi bort en del sly av vanliga trädarter som asp och björk i anslutning till skogsdungar i Sturefors. Detta gör vi för att vi ska kunna komma in och slåttra ytorna. Slåttern gynnar vilda pollinatörer och gör dessutom ytorna mer attraktiva för allmänheten. 

Naturområden är en viktig del av vår kommun, och vi jobbar ständigt för att de ska vara attraktiva för både människor och djur.