Både förra året och i år har gräset slagits strax efter att ängsväxterna har slagit ut. De flesta växter som växer där finns inte på de grönområden som sparas på andra ställen i Linköping.
På denna sträcka har det etablerats viktiga växter för insekter: åkervädd, väddklint, rödblära med mera, men även den ovanliga ängssalvian som har sin enda lokal här i Linköping. Antagligen har detta område fått hjälp till början med insådd av ängsväxter för de finns inte i angränsande områden.
Cykel- och gångvägen har blivit fin och används flitigt. På vissa ställen har hängande blomurnor satts upp för ökad trivsel. Insekterna besöker inte dessa växter eftersom de inte är inhemska arter. Blomurnorna kräver regelbunden bevattning. Ängsväxterna kräver inte denna skötsel förutom att de slås en gång efter sommaren då alla växterna har blommat över och kan sprida frön.
Utmed Tinnerbäcken har Linköpings kommun lagt mycket pengar och resurser på att såga bort buskar och träd och plantera nya buskar och träd. I Tinnerö planteras det ut ängsväxter med hjälp av föreningen Linköpings ekopark, något som kommunen också stöttar.
Utmed Ålerydsvägen väljer man i stället att slå av alla dessa ängsväxter som annars skulle försköna cykel- och gångvägen. Varför? Det kan inte vara av trafiksäkerhetsskäl för växterna blir inte så höga att de kan utgöra något hinder för att dölja eventuellt utspringande trafikfarliga djur.
Just åkervädd och väddklint är speciellt värdefulla för insekter och dessa har det funnits ganska många av i detta område.
Det finns ett ärende inrapporterat till kommunen i maj 2023 om att inte slå detta område. Att bara slå området en gång per år i slutet av sommaren blir också en besparing.
Bengt Nyström