Lingvallens gräsplaner bortglömda – återigen

Varför Linköpings mest centrala förening och anläggning ideligen nonchaleras är en gåta, frågar sig insändarskribenterna.

Åtta idrottsanläggningar får dela på 35 miljoner kronor. Av dessa nu potentiella miljoner kommer Lingvallen att tilldelas 0 kronor, konstaterar insändarskribenterna.

Åtta idrottsanläggningar får dela på 35 miljoner kronor. Av dessa nu potentiella miljoner kommer Lingvallen att tilldelas 0 kronor, konstaterar insändarskribenterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2022-05-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln ”Åtta idrottsanläggningar delar på 35 miljoner kronor” (16/5):

Vi var åtskilliga inblandade i föreningen LBK Gottfridsberg som tänkte att äntligen kommer upprustning av Lingvallens gräsplaner. För det har varit en följetong i decennier. Det måste vara vår tur nu!

Av dessa nu potentiella 35 miljoner kommer Lingvallen att tilldelas 0 kronor. Däremot får klubbar som redan fått nya planer eller omlagda/renoverade/utökade planer och annat ekonomiskt stöd … ännu mera stöd? 

För nästan exakt två år sedan lovade idrottsutvecklingschefen på Linköpings kommun att lägga en halv miljon kronor på att rusta upp Lingvallen. Dessa pengar räckte tydligen bara till nya sarger runt löparbanan, nät bakom målen och lite nya staket. För sedan hände inget mer. Och frågan är om detta ens blivit utfört utan ett evinnerligt tjat från klubben.

Varför Linköpings mest centrala förening och anläggning ideligen nonchaleras är en gåta. Vi har ett stort upptagningsområde och just nu spelar killar och tjejer i 12 olika lag. LBK Gotte är också stolta över att kunna presentera att vi har ett ”Fotboll för alla”-lag (ungdomar med funktionsvariationer). Hur många klubbar i stan har det? 

Våra spelare, ledare och medlemmar är hemmahörande i Gottfridsberg, Tornhagen, Skäggetorp, Vasastan, Ryd, Innerstan med mera. 

A-planen är i bedrövligt skick. En grop av jord framför målen, glest med gräs och en matta så ojämn att man skäms när bortalag kommer på besök. Skaderisken är skyhög och något vettigt fotbollsspel är omöjligt att bedriva då bollen kan studsa åt vilket håll som helst när den träffar marken. 

Det är inte bara själva gräsplanerna som länge varit i uselt skick. Även omgivningen. Det vore till exempel trevligt om vi kunde hissa flaggan när det är matcher men det går liksom inte utan linor. Utan flaggknopp ser det dessutom taskigt ut även om någon skulle lyckas. 

Och symptomatiskt är att när gården på Götgatan 19–29 ska renoveras så gav någon klartecken att ställa in allt byggmaterial på Lingvallen utan att förvarna oss. Bortalag och domare har vänt då de trodde det var en arbetsplats och ingen fotbollsplan. Mängder med pallar med stenplattor och bråte precis innanför entrén. På vilken annan arena hade det hänt? Det finns givetvis mängder med fler exempel.

Trots detta så sjuder alla LBK Gotte-lag av positiv anda och representationslaget parkerar överst i sin serie för att många olika åldrar trivs över att representera gulsvart. Men om de ska behöva spela på denna ursäkt till fotbollsplan länge till så blir de förmodligen inte så långvariga. Denna samling barn, ungdomar och seniorer måste väl också vara värda spelbara gräsplaner?