Jakten skulle avslutas innan dessa datum om jägarna i ett visst län, innan perioden löpt ut, skjutit så många lodjur som det getts tillstånd till. Detta enligt Naturvårdsverket, som är den myndighet som beslutar om jakt.
Siffror från Statens veterinärmedicinska anstalt från licensjaktperioden 2019 visar dock på att det i vissa län skjutits fler av våra lodjur än den tillåtna mängden. Det här är förödande eftersom vårt lodjurs existens är klassad som sårbar.
Denna bedömning har gjorts av Artdatabanken, som genom inventeringar skattar antalet individer och antalet fertila individer inom en viss djurart. Sedan 2015 är lodjuret rödlistat.
Dessa fakta rimmar mycket illa med Naturvårdsverkets viktiga uppgift, nämligen att ”… skydda den biologiska mångfalden och genomföra åtgärder för hotade arter”, vilket står att läsa på Naturvårdsverkets hemsida.
Här har både ni jägare i Östergötland och länsstyrelsen i Östergötland, som fått i uppdrag av Naturvårdsverket att besluta om jaktfrågorna i länet, ett stort ansvar att se till att lodjuret hamnar ovanför gränsvärdet ”sårbar”, och inte bara nätt och jämnt, utan med en god marginal.
Ändå har nu Länsstyrelsen i Östergötland fattat beslut om licensjakt på fyra lodjur under nästa jaktperiod. Detta strider mot Naturvårdsverkets policy rörande den biologiska mångfalden och de globala målen som ska uppnås år 2030. Länsstyrelsen och jägarna i Östergötland kunde ha föregått med gott exempel och tagit avstånd från licensjakten.
Det är dags att de börjar tar sin del av ansvaret för att de globala målen ska uppnås.
Nej tack till licensjakt på lo