Legalisera cannabis – knäck gängen

Grunden för en misslyckad kriminalpolitik är en verklighet vi står inför att hantera.

Insändare2022-07-15 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt så förs debatten om vem som kan låta hårdast och tuffast och för en kontraproduktiv stil som slår mot missbrukare istället för att ta tag i grundproblemet till den växande problematiken bland våra förorter.

Sverige har en av dom hårdaste lagstiftningarna när det kommer till narkotikabrott. Trots hårdare tag mot narkotika så ökar den grova brottsligheten samtidigt som missbrukare inte får den vård som dom behöver. Detta är ett tydligt tecken på att svensk narkotikapolitik i praktiken inte fungerar och gör man som man alltid har gjort så får man resultaten som man alltid har fått.



En legalisering av cannabis skulle krossa den kriminella inkomsten och ett sådant system skulle även innebära skatteintäkter genom öronmärkta pengar till polis, missbruksvård, socialtjänst och en statlig kontroll över narkotikahandeln istället för en okontrollerad svart marknad som styrs av kriminella gäng som får makten att etablera sig i samhället på grund av normaliserade politiker som vägrar inse att dom har fel.



De organiserade kriminella gängen säljer droger till alla som vill köpa, där har Sverige bidragit till att ha fungerat, det är så de tjänar pengar. Så länge det finns pengar att tjäna kommer kriminaliteten att fortgå och nyrekryteringen kommer att kunna fortsätta så länge vi inte gör något. Under 30-talet så hade USA enorma problem med massiva och ökade våldsspiraler och lösningen var inte att slänga Al Capone i fängelse utan våldet försvann först efter att USA legaliserade alkoholen.



Det var just det grova våldet och skjutningarna som väckte den amerikanska debatten om alkoholförbudet. Resultaten vände snabbt. Vi ser nu samma taktik användas i flera delstater och i Kanada har redan cannabis legaliserats, när de kriminella gängen blir allt rikare och allt våldsammare så är det en legalisering av cannabis som vänt utveckling. Sverige bör gå samma väg.