Låt våra barn få ha kvar sina förskolebussar

För knappa två månader sen rev barn- och ungdomsnämnden upp sitt beslut om att sälja förskolebussarna.

Insändare2022-05-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stor glädje infann sig och känslan av att vi medborgare lyckats få politiker att ändra sig var fantastiskt. De hade äntligen förstått att vi måste vara rädda om välfungerande förskoleverksamheter. 

Nu knappa två månader senare står vi föräldrar här med beskedet att våra barn snart kommer att skolas in på den fasta förskolan. Den grupp tjänstemän som tillsattes för att reda ut vart behovet av förskolebussarna är störst är inte klara med sitt uppdrag och det finns inga beslut om vart bussen ska ta vägen. 

Förskolepedagogerna på bussen har själva ingen aning om vad som ska hända med dem. Våra barn som från början blivit lovade att få gå klart sin förskoletid på bussen blir nu ändå av med sin förskola, sina pedagoger och dessutom beslutas det att barngruppen ska delas i två delar för att inte störa befintliga förskoleavdelningar på den fasta förskolan.


Att förskoleförvaltningen i Linköpings kommun visat stora brister gällande personalpolitik såg vi tydligt redan i höstas när pedagoger flyttades runt mellan enheter och personallag likt spelpjäser. Flera pedagoger slutade och några valde till och med att byta yrkesbana.
Nu har kommunen skrämmande nog även tappat barnperspektivet! Nej, gör om gör rätt!
Låt våra barn få ha kvar sin buss, sina pedagoger och sina kompisar. Om bussen måste flyttas så flytta den först nästa höst när deras förskoletid är slut och arbetet med vart bussen behövs mest är klart. 
Anses det vara för få barn för att köra bussen så finns det säkert fler femåringar som gärna vill följa med bussen på ett händelserikt sista förskoleår.