Låt oss på allvar sätta Linköping på kartan

De allra flesta i vår kommun torde vara ense om vikten av en väl fungerande välfärdsapparat. För att den ska fungera krävs dock en stabil finansiering vilken i huvudsak består av skatteintäkter från företag och privatpersoner.

Låt Linköping bli det självklara alternativet när Stockholmarna söker livskvalité på riktigt, uppmanar insändarskribenterna.

Låt Linköping bli det självklara alternativet när Stockholmarna söker livskvalité på riktigt, uppmanar insändarskribenterna.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Insändare2021-06-07 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Av största vikt, för oss Linköpingsbor inklusive våra ansvariga politiker, borde därför vara hur förutsättningarna för Linköpings näringsliv och företagsklimat ser ut. 

Linköping är en expansiv stad och flera nyckeltal pekar i rätt riktning men tittar man på nyföretagande ligger vi klart under snittet för svenska kommuner, samma sak om vi ser på andelen företagare. 

I den årliga rankningen av företagsklimatet hamnar Linköping på plats 113. Ett resultat vi knappast kan vara nöjda med. 

Bra saker görs men Linköpings politiker behöver bli än mer offensiva för att skapa nyetableringar och därmed nya jobb. Undersökningar visar att städer i Linköpings storlek kommer att bli extra intressanta för människor att bo och arbeta i då pandemin lagt sig. 

Det är detta som skapar välstånd och bidrar till att vi säkerställer vår viktiga välfärd. För att vara attraktiva och locka hit fler invånare och företag finns det ett antal områden där Linköping måste bli vassare. Några exempel:

- Boende/byggnation: För att vara en attraktiv stad krävs det en större flexibilitet/lyhördhet för etablering av bostäder i attraktiva lägen. Locka hit storstadens familjer och entreprenörer att bygga sina drömhus. För det behöver vi en generös och effektiv bygglovshantering.

- Fritid: Ett varierat utbud av restauranger, butiker och rekreationsområden är ett måste för en attraktiv stad. Gör verklighet av visionen att verkligen sätta Linköping på eventkartan.

- Behålla studenter: Linköping har ett fantastiskt universitet men det behöver integreras mera med vår innerstad.

- Näringslivsklimat: Plats 113 är inte bra nog. Prata mer med företagen om vad som krävs för att nå toppen. 

Vi vill med vårt inlägg tydliggöra sambandet mellan att vara en attraktiv stad med ett starkt näringsliv och hur det stöder vår viktiga välfärd. Allt hänger ihop och politiken behöver därför skapa än bättre förutsättningar för Linköpings näringsliv och företagande.

Vi vill utmana Linköpings politiker att intensifiera arbetet med att utveckla områdena ovan. Låt oss på allvar sätta Linköping på kartan och bli det självklara alternativet när Stockholmarna tröttnat på hisnande bopriser och köer och söker livskvalité på riktigt.