Låt oss införa begreppet "skogsgrans-skam"

Så till er som åker iväg med er ”miljöbil” och köper en doftande skogsgran, har ni verkligen så mycket kunskaper att bromsa klimatförändringen, frågar sig insändarskribenten.

Man behöver inte vara smart som en 5:e klassare för att inse att en plastgran som kan användas under flera decennium är mera miljövänlig, menar insändarskribenten.

Man behöver inte vara smart som en 5:e klassare för att inse att en plastgran som kan användas under flera decennium är mera miljövänlig, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-12-23 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har läst haltande slutsatser om den miljöpåverkan som plastgran påstås utgöra. Först kan vi fundera över hur mycket mindre co2 som tas upp då vi människor sågar oss en skogsgran för några dagars vistelse inomhus i december.
Låt oss säga att 2 miljoner små granar sågas ned varje år. Tänk i stället att dessa skulle vara kvar i skogen typ 30–40 år, växa och ta upp co2! Jag tänker inte ge mig på att räkna, men man behöver inte vara smart som en 5:e klassare för att inse att en plastgran som kan användas under flera decennium är mera miljövänlig. Den har ju tagit resurserna från jordklotet en gång när den tillverkades och används igen.

Eldas en skogsgran upp som ett storföretag i Linköping stoltsera med att kunna göra som ”återvinning”, då har man missat att läsa läroböcker om ekosystem och vad jordens lungor är, skogen! Då har mera co2 släppts ut och vi har minskat möjligheten att bromsa klimatförändringen.

Kan också upplysa folket att skogsbolagen röjer/gallrar på våren/försommaren och stora mängder granar och andra träd sågas och torkar ned i tjocka meterhöga vallar som djur inte klarar att gå igenom. Detta också för att styra vart man vill att viltet ska gå, typ framför jakttorn. Även röjning av skog skapar utsläpp av co2 då träden torkar ned.
Detta har jag studerat under några år i många så kallat ”väl förvaltade skogar”.

Så till er som åker iväg med er ”miljöbil” och köper en doftande skogsgran, har ni verkligen så mycket kunskaper att bromsa klimatförändringen? Jag har sett ”Tesslor” för 500-tusen surra iväg med en skogsgran.

Nu inför jag ordet ”skogsgrans-skam”.

"BA_I_HOLM"

 
 
 
 
 
 
Läs mer om