Oerhört skamligt att intervjua berusade

Om ni hade valt att göra ett arbete på ett nyanserat och korrekt vis skulle ni intervjua människor på ljusa dagen, då människor är nyktra och dessutom valt att inte intervjua de som uppenbart är otroligt berusade, menar insändarskribenten.

Tror ingen uppskattar detta arbete, då det inte ger en korrekt bild av verkligheten, menar insändarskribenten.

Tror ingen uppskattar detta arbete, då det inte ger en korrekt bild av verkligheten, menar insändarskribenten.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2024-06-10 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att se er på Corren filma, intervjua och rapportera om uppenbart berusade ungdomar gör mig både besviken och orolig. I Linköping finns fullt av positiva och negativa händelser som bör rapporteras om. I stället använder ni er plattform för att skämma ut er själva genom att utnyttja sårbara och oerhört berusade människor för att få större publicitet på kanaler som Tiktok som har en väldigt ung målgrupp.

Droger, alkohol och prostitution finns även i Linköping, men inte heller väljer ni att gå runt på Linköpings gator och intervjua civila för att beskriva de stora problem som även finns i Linköpings uteliv. 

Alkohol är en drog och trots att det inte finns någon lagstiftning som hindrar er att filma vem ni vill, är det uppenbart att detta är ren och skär utnyttjning. En drogpåverkad människa, och inte minst en som utsätts för värme dygnet runt, är inte klar i sinnet. Personen har dessutom ett försämrat konsekvenstänk och kan därmed uttrycka sig på sätt som man inte skulle göra i nyktert tillstånd. 

Om ni hade valt att göra ett arbete på ett nyanserat och korrekt vis skulle ni intervjua människor på ljusa dagen, då människor är nyktra och dessutom valt att inte intervjua de som uppenbart är otroligt berusade. 

Oerhört skamligt och opassande beteende och detta arbete ni utför är inte journalistik, det är utnyttjning för egen vinning. Tror ingen uppskattar detta arbete, då det inte ger en korrekt bild av verkligheten. Den som vill hitta droger kan lika enkelt hitta de i Linköping som i Ayia Napa!

"Läsare"

Svar från Corren:

Linköpingsstudenternas Cypernresor har diskuterats flitigt de senaste åren. Det vilda festandet och de risker de som åker dit utsätter sig för. I år är det 300 unga vuxna Linköpingsbor som åker dit, vilket innebär att många människor direkt eller indirekt är berörda, i år eller tidigare år. 

Vi tycker det har ett stort nyhetsvärde och allmänintresse att kunna skildra detta, inte bara rapportera om det uppstår problem, och det görs ju bäst på plats. I rapporteringen har vi talat med de som festar hårt, de som är nyktra, researrangörer, Svenska kyrkan, rektorer och vi har diskuterat säkerheten med de som var på plats.

Flera av intervjupersonerna har vi mött dagtid och stämt träff med kvällstid och sedan frågat dagen efter publiceringen om de fortfarande är med på publiceringen. I något fall har vi kollat flera gånger efter publicering. Denna rutin före och efter intervjutillfället har gjort att ingen ännu så länge har ångrat sitt deltagande. Om någon ångrar sig så kommer vi ta bort det materialet.

Våra läsare har tydligt uppskattat detta reportage, men självklart finns det de som tycker det är ointressant eller fel. Så är det med allt vårt innehåll. Vi har en bred mix och det är lite av det vi gör som uppskattas av alla våra läsare.

Kommentarsfältet stängdes för att vår kommentarsregel om god ton bröts. Då stänger vi av för att värna om de inblandade i rapporteringen.

Christer Kustvik, chefredaktör