Larmet: Unga med ätstörningar står utan dagvård

I maj i år skrev vi tillsammans med medarbetare vid länsteamet, som är placerade i Linköping, en insändare där vi lyfte våra farhågor om vad som kan ske med ätstörningsvården när den får minskade personella resurser. Nu står vi här och våra farhågor är bekräftade, menar insändarskribenterna.

Ätstörningar är extremt komplexa sjukdomar som också kräver mycket vård. Att bli helt frisk från en ätstörning tar tid och som patient kan man behöva flera olika behandlingsinsatser. Men nu står Östergötland helt utan dagvård för personer under 18 år och deras familjer, skriver Frisk & fri Östergötland.

Ätstörningar är extremt komplexa sjukdomar som också kräver mycket vård. Att bli helt frisk från en ätstörning tar tid och som patient kan man behöva flera olika behandlingsinsatser. Men nu står Östergötland helt utan dagvård för personer under 18 år och deras familjer, skriver Frisk & fri Östergötland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-12-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid det här laget vet alla att region Östergötland befinner sig i knepigt ekonomiskt läge. Regionen har varslat hundratals anställda, infört hyrstopp och anställningsstopp. Allt för att få ekonomin på fötter. Men dessa åtgärder har nu resulterat i extrema konsekvenser för personer drabbade av ätstörningar. 

Ätstörningsvården i Östergötland har de senaste 20 åren varit rörig. Det är många enheter som har uppdraget att behandla ätstörningar och ätproblematik. Något som gjorde det svårt för drabbade och närstående att veta var de ska vända sig. Den vanligaste frågan vi i Frisk & Fri Östergötland får är just var en ska söka sig för att få hjälp. Nu befinner sig regionen i ett vårdläge som inte är acceptabelt. 

I maj i år skrev vi i Frisk & Fri tillsammans med medarbetare vid länsteamet, som är placerade i Linköping, en insändare där vi lyfte våra farhågor om vad som kan ske med ätstörningsvården när den får minskade personella resurser. Nu står vi här och våra farhågor är bekräftade. Den länsövergripande familjedagvården är pausad för att det inte finns tillräckligt med medarbetare. Dagvårdensenheten, som även den tar emot patienter från hela Östergötland, har gått från fyra behandlingsdagar i veckan till två dagar samt lunchgrupp. Det här gör tillgången till specialiserad vård otillräcklig och där öppenvården får ta ett större ansvar utan ökade resurser. 

Ätstörningar är extremt komplexa sjukdomar som också kräver mycket vård. Att bli helt frisk från en ätstörning tar tid och som patient kan man behöva flera olika behandlingsinsatser. Ofta befinner sig den drabbade flera år i behandling. Det är inte alltid behandling i öppenvårdspsykiatrin räcker, ofta behövs en mer intensiv behandling, exempelvis dagvård. Men nu står Östergötland helt utan dagvård för personer under 18 år och deras familjer. Samt en dagvård för vuxna och unga vuxna som knappt kan kallas dagvård längre. 

Att region Östergötland mer eller mindre avvecklat den dagvård som finns i länet är katastrof anser vi i Frisk & Fri. Dessa neddragningar ger andra, mycket högre, kostnader på sikt. Exempelvis inom öppenvården och inom den ännu dyrare och mer resurskrävande slutenvården. För att inte prata om det personliga lidandet för den drabbade och hens närstående. 

Hösten 2023 gjordes en konsekvensanalys av förslaget att minska antalet dagar i dagvård för vuxna och unga vuxna, vi i Frisk & Fri intervjuades i samband med detta. Konsekvensanalysen konstaterade att det var allt för stora risker att minska antalet dagar. Men nu står vi här, ett år senare genomförs det som konsekvensanalysen konstaterade inte borde genomföras.

Att detta görs, i samma veva, som nationella riktlinjer för ätstörningar kommit är extremt olyckligt. Där finns inskrivet att förstärkt öppenvård – alltså dagvård, ska erbjudas vid behov och har hög prioritet, exempelvis vid anorexi. Detta kommer Östergötland inte kunna göra i den utsträckning som gjorts innan. Att montera ner vården är att svika patienterna. Ätstörningar är en sjukdom som det går att bli helt frisk ifrån, men felbehandlad är det allvarliga risker för den drabbades liv. För att kunna bli frisk och fri krävs också behandlingsupplägg som är tillräckliga. Det räcker nu, vi vill se en utökad fungerande ätstörningsvård – inte en nedmonterad.