I en undersökning tycker nära hälften av universitets- och högskolelärarna att studenterna har otillräckliga kunskaper i att uttrycka sig i skrift.
Språkliga brister kan påverka möjligheten att få jobb. 35 procent av Sveriges chefer säger att de någon gång valt bort unga arbetssökande på grund av att de skriver för dåligt. De bristfälliga skrivkunskaperna återfinns både hos dem som har svenska som modersmål och de som inte har det, rapporterar Utbildningsradion (UR) i programmet “Skrivglappet”.
Nu behövs en undersökning som pekar ut orsakerna till att så många studenter har otillräcklig skrivförmåga. Det är också viktigt att universitets- och högskolelärarna tar egna initiativ, till att väcka studenternas lust att träna upp sin förmåga att skriva? En uppgift som gäller även lärarna på grund- och gymnasieskolan.
Varför inte lägga “Konsten att läsa och skriva” till kurslitteraturen? En utmärkt lärobok för den som vill utveckla sin förmåga att läsa och skriva. Den lättlästa boken är skriven av Olof Lagercrantz, författare och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter. För att bli bra på att skriva måste man börja med att läsa böcker, anser Gunnar D Hansson professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.
Claes Thulin