Svenska skolan är ett sönderskjutet skepp

Politikerna märker att verksamheten funkar ändå, trots att nedskärningar görs. Elever offras i brist på resurser och duktiga pedagoger slutar, skriver en skolpersonal.

Stora barngrupper med minskade resurser och personalbrist med vikarier som inte har en relation till barnen och eleverna. Listan kan göras lång på alla brister som finns inom skolan, skriver en personal.

Stora barngrupper med minskade resurser och personalbrist med vikarier som inte har en relation till barnen och eleverna. Listan kan göras lång på alla brister som finns inom skolan, skriver en personal.

Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Insändare2023-09-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen var skolministern med i "Nyhetsmorgon" på TV4. Alltid lika kul när politiker helt plötsligt blir experter på områden som de över huvud taget inte förstår sig på. Det är så otroligt tröttsamt att behöva höra dessa "experter" år efter år yttra sig om skolan. 

Speciellt eftersom det blir nedskärningar vid lågkonjunktur och sämre tider. Barnen och ungdomarna blir lidande. Personal får trolla med knäna. Kreativa idéer och gemenskap som gör att personal ställer upp för varandra. Stora hjärtan som alltid vill kämpa för elevernas bästa. De mesta löser vi genom engagemang och en medkänsla för eleverna. 

Då märker politikerna att verksamheten funkar ändå, trots att nedskärningar görs. Elever offras i brist på resurser och duktiga pedagoger slutar. Så ökade resurser uteblir, sedan börjar det om ...

Svenska skolan är ett sönderskjutet skepp och våra politiker fortsätter att sänka skolan med nya skotthål. 

Och nu när mina barn går i gymnasiet och lågstadiet ser jag frukten av detta och är genuint orolig. Stora barngrupper med minskade resurser och personalbrist med vikarier (finns bra vikarier med, men oerhört sällsynt) som inte har en relation till barnen och eleverna. I mångt och mycket löses detta internt där elevassistenter får ta lektioner i stället för lärare.

Den psykiska ohälsan som breder ut sig inom skolan både bland barn, ungdomar och vuxna, får man inte bortse ifrån heller. Det är tragiskt, men vi kan bara stå och se på när ännu en själ går förlorad.

I den bästa av världar borde alla inom skolan göra en kollektiv strejk. Alla vägrar jobba tills politikerna på riktigt håller vad de lovar.

Att vi som enda land har ett system där utländska riskkapitalister och bolag tjänar miljonbelopp på friskolor är riktigt illa.

Att vårat system blöder pengar till utländska aktörer som lägger svenska skattepengar på hög. 

Och det är våra barn och ungdomar som får betala priset för detta. En skam och jag skäms över hur våra så kallade vuxna svenska politiker bara tittar bort när fler barns trygghet, hälsa och framtid grusas och politikernas egna fickor fylls med pengar.

Listan kan göras oerhört lång med alla brister som finns, som det finns lösningar på, men inget görs.