Inget nej till förvuxna träd i Gammalkil

Erfarenheten visar att det i regel går att hitta bra lösningar som tillgodoser alla berörda intressen kring förvaltningen av kyrkogårdarna, skriver Patrick Björklund, länsantikvarie och Raoul Hjärtström, kyrkoantikvarie.

Vi rekommenderar att skribenterna tar en kontakt med sin församlingsledning för att föra fram sina synpunkter och frågor om kyrkogårdens framtida vård, skriver Länsstyrelsen.

Vi rekommenderar att skribenterna tar en kontakt med sin församlingsledning för att föra fram sina synpunkter och frågor om kyrkogårdens framtida vård, skriver Länsstyrelsen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2024-10-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Förvuxna träd förstör Gammalkils kyrkogård" (10/8):

Gammalkils kyrkogård ägs och förvaltas av Svenska kyrkan genom Slaka-Nykils pastorat (nedan kallat pastoratet). Länsstyrelsen svarar för tillståndsprövning enligt 4 kap. kulturmiljölagen (KML) vad gäller kulturhistoriska värden i kyrkogårdar. För rent biologiska värden svarar Länsstyrelsen för prövning av biotopskydd enligt miljöbalken 7 kap. 11 §. Natur- och kulturmiljövården inom Länsstyrelsen har fortlöpande kontakter med Svenska kyrkans församlingar och pastorat i länet kring dessa frågor. Inriktningen är att genom konstruktiva dialoger, hitta bästa möjliga lösningar på de frågor som ställs, inom ramen för gällande regelverk och praxis. Erfarenheten visar att det i regel går att hitta bra lösningar som tillgodoser alla berörda intressen kring förvaltningen av kyrkogårdarna. 

Vad gäller Gammakils kyrkogård, så har Länsstyrelsen – så långt vi kunnat spåra – inte haft några tillståndsärenden eller andra dokumenterade kontakter med pastoratet. Uppgiften att Länsstyrelsen skulle ”sagt nej” till eventuella trädvårdsåtgärder ställer vi oss därför frågande inför. 

Kyrkogårdar som omfattas av skydd för sina kulturhistoriska värden enligt 4 kap. KML, ska ha en vård- och underhållsplan. Det är ägaren till begravningsplatsen, i det här fallet församlingen, som har ansvaret för att en sådan plan upprättas. Planen ska redovisa hur kyrkogårdarna ska vårdas och underhållas så att det kulturhistoriska värdet inte minskas och deras utseende och karaktär inte förvanskas. Planen är församlingens redskap i förvaltningen av de kulturhistoriska värdena. 

Länsstyrelsen har ingen formell roll i fråga om dessa planer. Planen ska uppdateras regelbundet, minst vart tionde år. Enligt uppgift från pastoratet finns en aktuell vård- och underhållsplan för Gammalkils kyrkogård. Vi rekommenderar att skribenterna tar en kontakt med sin församlingsledning för att föra fram sina synpunkter och frågor om kyrkogårdens framtida vård. Församlingen är alltid välkommen att höra av sig med frågor till Länsstyrelsen.