Lämna motionsområdet när du ska träna din hund

Motionsspåren nyttjas till annat än de är avsedda för, anser insändarskribenten.

Motionsspåren ska nyttjas för det deär tänkra för, anser insändarskribenten. (Genrebild)

Motionsspåren ska nyttjas för det deär tänkra för, anser insändarskribenten. (Genrebild)

Foto: Jens Bollius

Insändare2022-07-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Mjölby kommun har vi som medborgare förmånen att ha ett antal fridluftsområden och motionsspår runt vår stad. Tyvärr nyttjas dessa anläggningar till andra aktiviteter än vad de är avsedda för.

I det fina skogsområdet öster om staden mellan idrottsplatsen, Mok-stugan och Bockarp finns ett av de fina motionsspåren. Utöver det anlagda spåret finns naturligtvis mycket andra stigar och vägar att nyttja för motion. Därutöver erbjuder skogsområdet en fantastisk naturupplevelse med sina raviner och höjder orsakade av inlandsisen som drog sig tillbaka för cirka 12 000-år sedan. I skogspartiet finns även en rik flora med sällsynta växter och vilda djur och fåglar.

Tyvärr har området börjat nyttjas för annan verksamhet än vad det är avsett för, bland annat cykling och hunddressyr. I området finns en cykelbana, vilket är i sin ordning, men man cyklar även i motionsspåren, vilket inte är avsikten.

Att ha med sin hund när man motionerar är ok, om man har den kopplad. Men ofta får hundarna springa fritt, vilket inte är tillåtet på allmän plats. Det finns skyltar om förbud att cykla i spåret och att hundarna ska var kopplade, men det struntar man i.

Söndagen den 10 juli kockan 08.15 blev jag både rädd och upprörd. När jag gick i motionsspåret och kom fram till 5-kilometerspåret under kraftledningen vid vägen till byn Bockarp, hade ett antal hundägare ockuperat parkeringsplatsen med bilar och hundar. Det är ofta hundägare nyttjar platsen för hundträning m.m. Att nyttja platsen för att träna hundarna att spåra bland andra motionärer är helt olämpligt. Det finns folk som är både allergiska och rädda för hundar.

Vid det här tillfället hade en man med sig en hagelbössa. Att möta en person med hagelbössa i motionsspåret som är en allmän plats är bedrövligt. Ska man träna hundar att klara skott måste man göra detta på någon annan plats eller avlysa området. Det måste finnas hur många områden som helst i skogarna ner mot Västra Harg, Ulrika och Malexander i stället för motionsspåret som är avsett för vanliga motionärer. Det är helt ansvarslöst att avfyra skott i motionsområdet eller på allmän plats. Lämna motionsområdet när du ska träna dina hundar eller avlossa skott.

Jag skriver detta som en varning till alla som nyttjar motionsspåret i Mjölby. Du kan möta en person med vapen i området. Du vet inte vad han har för avsikt när han bär ett oskyddat vapen på allmän plats. Med anledning av alla skjutningar som försiggår i vårt samhälle i dag, får alla som har, eller handskas med, vapen inte utsätta andra människor för något som kan uppfatta som ett hot.