Läkarinsatser på våra korttidsboenden

Undertecknad, pensionerad geriatriker, har under 40 talet år tjänstgjort vid geriatrisk klinik och under långa perioder som samtidigt ansvarig läkare på olika sjukhem och ålderdomshem.

Under 2019 utarbetades av regionen projektdirektiv om arbetssättet på korttidsboende (KTB), enligt skribenten.

Under 2019 utarbetades av regionen projektdirektiv om arbetssättet på korttidsboende (KTB), enligt skribenten.

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2020-11-19 08:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har upplevt både välfungerande verksamheter och klandervärda förhållanden. På ett av äldreboendena var jag ”doktorn” kontinuerligt i 20 år. Det gjorde det möjligt att undervisa personal, skapa förtroende till patienter, sköterskor och anhöriga och att kunna ta välgrundade beslut om utredningar och vård. Under åren kom allt sjukare patienter att vårdas på boendena men ingen utökad tid för läkarkonsultationer gavs. 

Så här i efterhand kan jag känna skamsenhet över att jag inte protesterade tydligare över situationen. Nu ser jag det som en missriktad lojalitet till mina chefer med deras ekonomiska ramar. Med tillräcklig tid att undersöka och sätta sig in i de ofta multisjuka patienternas situation kan man som läkare göra mycket värdefulla insatser till gagn för patienter, anhöriga och samhälle. Det kan handla om att i tid sätta in och justera meningsfull behandling men även att tillsammans med patient och anhöriga resonera sig fram till att avstå från vissa utredningar och behandlingar. Läkarbrist leder ofta till ”onödiga” ambulansresor.

Under 2019 utarbetades av regionen projektdirektiv om arbetssättet på korttidsboende (KTB). Redan i projektdirektiven beslutades att primärvården skulle befrias från uppgiften om läkarmedverkan vid kommunernas korttidsplatser/boenden och i centrala länsdelen utpekades Geriatriska kliniken som lämplig att överta uppgiften. Därifrån protesterade man. Man ansåg inte att man med befintligt antal läkare har möjlighet ta sig an uppgiften, bland annat på grund av att korttidsplatserna är starkt sprida i Linköpings kommun.

Uppgiften är dock lämplig för välutbildade geriatriker men bara om tillräckliga personella och ekonomiska resurser finns.

Under innevarande covid-19-pandemi har resursbristen blivit än mer uppenbar. Vid Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 10 november yrkade Moderaterna och Kristdemokraterna bland annat på en mera förutsättningslös översyn av läkarmedverkan vid korttidsboende och en översyn av ersättningssystem för läkarmedverkan inom den kommunala omsorgen men det avslogs tyvärr av den styrande koalitionen.