Lägg pengar på färskvatten, inte militär

Alla jordens militärutgifter behövs för avsaltning av havsvatten och ett nytt jordbrukssystem, skriver insändarskribenten.

Det storskaliga jordbruket kräver enorma mängder konstbevattning och energi men skapar också jorderosion, miljöförstöring, icke odlingsbar jord, översvämningar och väderförändringar, skriver insändarskribenten.

Det storskaliga jordbruket kräver enorma mängder konstbevattning och energi men skapar också jorderosion, miljöförstöring, icke odlingsbar jord, översvämningar och väderförändringar, skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-07-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler somrar innebär torka, vattenbrist, höga temperaturer och dåliga skördar. Nyligen rapporterade International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) i Nepal att mer än två miljarder människor i Asien riskerar bli utan vatten i framtiden när glaciärerna smält för gott. Egentligen är en stor majoritet av hela världsbefolkningen i riskzonen, där både torka, översvämningar och färskvattenbrist riskerar överlevnad. 

Dessutom tömmer mänskligheten sina förråd av färskvatten i snabb takt och på vissa ställen borras tusentals meter ner för att få dricksvatten. Därför behövs dramatiska åtgärder för att trygga färskvatten och matförsörjning, och de behöver göras nu. Ett alternativ som pågår är att försöka göra konstbevattningen mer effektiv liksom att bygga dammar. Det pågår försök att odla grödor med saltvatten och i många länder begränsas användningen av färskvatten. Men ovanstående åtgärder är bara en droppe i havet för att lösa situationen. Det storskaliga jordbruket kräver enorma mängder konstbevattning och energi men skapar också jorderosion, miljöförstöring, icke odlingsbar jord, översvämningar och väderförändringar. 

Därför behövs ett helt nytt livsmedelssystem byggt på främst skogsjordbruk i kombination med avsaltning av gigantiska mängder havsvatten. En ny metod för avsaltning genom filter gjorda av fluorbaserade nanostrukturer påstås kunna avsalta 1000 gånger snabbare än konventionella metoder. 2022 uppgick planetens militärutgifter till ofantliga 2240 miljarder dollar per år. Mänskligheten behöver skapa fred och samarbete istället för krig, och använda dessa gigantiska summor för avsaltning av havsvatten och ett nytt jordbrukssystem för att göra hela planeten grön, bibehålla artdiversiteten och ge hållbar livsmedelsproduktion för alla.