Tekniska verkens nya effektavgift väcker många frågor

Hur ska vi som konsumenter, med Tekniska verkens effektavgift, kunna göra en ekonomisk bedömning av hur vi ska förbruka vår el, skriver en kund.

Målet för oss har varit att ta fram en enkel modell där våra kunder kan välja prislista utifrån deras möjlighet till att vara flexibla i sin elanvändning, skriver Jesper Hagbom, vd Elnät, Tekniska verken.

Målet för oss har varit att ta fram en enkel modell där våra kunder kan välja prislista utifrån deras möjlighet till att vara flexibla i sin elanvändning, skriver Jesper Hagbom, vd Elnät, Tekniska verken.

Foto: Tekniska verken

Insändare2024-09-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till Tekniska verken:

Enligt lagkrav från Energimarknadsinspektionen ska alla elnätsföretag, senast den 1 januari 2027, ha infört en prismodell som inkluderar en effektavgift. Vidare säger Energimarknadsinspektionen att effektavgiften ska ”vara olika hög vid olika tider för att återspegla hur belastningen på elnätet varierar över tiden”.

Fråga 1. Hur anser Tekniska verken att deras effektavgift uppfyller detta krav?

Som jag förstår Tekniska verkens effektavgift jämförs mina effekttoppar bara med mig själv.

Prisinformationslagens (2004:347) första paragraf säger ”Denna lag har till ändamål att främja god prisinformation till konsumenter.”

Enligt Tekniska verkens nya effektavgift vet inte ens Tekniska verken själva vad den enskilda kundens effektuttag kommer att kosta vid tidpunkter för det aktuella effektuttaget. Priset kan bara beräknas efter varje månads slut.

Fråga 2. Hur anser Tekniska verken att deras effektavgift uppfyller intentionen i prisinformationslagen?

Elproducenterna prissätter tydligt sin producerade el, via nordiska elbörsen Nordpool, så att vi konsumenter vet, timme för timme, vad elen vi förbrukar kostar. Så när elpriset är lågt vill ju vi som konsumenter utnyttja detta och passa på att täcka våra behov av el under dessa perioder. Med Tekniska verkens effekttaxa tillkommer nu en ny avgift, som ingen vet priset på, för effektuttag. Vi, som konsumenter av el, kan alltså inte avgöra om det är ekonomiskt fördelaktigt för oss att förbruka mycket el när elpriset är lågt eller om vi ska fördela vårt effektuttag över en längre period där snittkostnaden för den producerade elen blir högre.

Fråga 3. Hur ska vi som konsumenter, med Tekniska verkens effektavgift, kunna göra en ekonomisk bedömning av hur vi ska förbruka vår el?

Nu föregriper jag ett tänkbart svar från Tekniska verken; att det alltid är ekonomiskt fördelaktigt att fördela ut sina effektuttag. Det är ju bara sant om man enbart tittar på Tekniska verkens pris på effektavgiften, men vi som enskilda elkonsumenter har ju även elproduktionskostnaden att ta hänsyn till.

Dessutom vet vi konsumenter i dagsläget inte vår egen aktuella effektförbrukning då de elmätare som Tekniska verken installerat inte ger oss den informationen. Här anser Tekniska verken att varje elkund själv ska koppla in egna realtidsmätare för effekt.

Kanske går införandet av effektavgifter i Sverige lite för fort. Kanske borde Energimarknadsinspektionen ta fram krav på elmätare kompatibla med en app i vilken elkonsumenterna kan se sin totala rörliga kostnad för elen. Det vill säga timpriset på den producerade elen, sitt eget aktuella effektuttag och timpriset från nätverksägaren för varje extra kilowatts uttag.

Tacksam för svar i Corren.

Stefan

Svar från Tekniska verken:

Vi förstår att det kan vara utmanande att sätta sig in i en ny prismodell och hur den följer lagkrav. Syftet är att prismodellen ska bidra till att jämna ut elförbrukningen, och den består av tre delar:

* Fast abonnemangsavgift.

* Rörlig överföringsavgift.

* Rörlig effektavgift – baseras på månadens högsta effekttoppar. 

Målet för oss har varit att ta fram en enkel modell där våra kunder kan välja prislista utifrån deras möjlighet till att vara flexibla i sin elanvändning. I arbetet har vi utgått från Energimarknadsinspektionens krav på att effektavgiften ska vara olika hög vid olika tillfällen, i standardprislistan mellan sommar/vinter och i alternativa prislistan även mellan dag/natt. Nu i augusti kom Ei med nya och mer detaljerade vägledningar om hur effektavgiften bör variera med tid, och vi bevakar både dem och utvecklingen av belastningen i våra elnät. Om prismodellen inte styr rätt kommer den att revideras.

Eftersom effektavgiften, liksom överföringsavgiften, är rörlig går kundens enskilda kostnad för en hel månad inte att förutse. Effektpriset, alltså priset per kW, är givet i förväg, men kostnaden för varje enskild kund är beroende av kundens effektanvändning och energiförbrukning. Därför kan den bara beräknas när det står klart vilken effekt kunden använt i slutet av månaden. I våra prislistor framgår det vad priset per kW är, och vi har även infört nya funktioner på Mina sidor som kan ge en bild av vad kundens totala elnätsavgift per månad hade varit de senaste 12 månaderna, om den nya prismodellen redan varit införd. Där kan kunden också se sina hittills högsta effekttoppar redan under pågående månad. 

Vi har respekt för att det kan vara svårt att förstå och se sin totala elnäts- och elhandelskostnad. Våra allmänna rekommendationer är:

* Beroende på elhandelsavtal, använd el när priset på elhandelsmarknaden är lägre.

* Undvik att använda mycket el samtidigt, sänk i stället topparna genom att jämna ut din förbrukning över fler timmar. 

Vi hoppas att detta ger lite mer klarhet i den nya prismodellen. Om du har några fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss.  

Jesper Hagbom, vd Elnät, Tekniska verken