Kulturella mötesplatser för folkhälsans skull

Den borgerliga alliansens ideologi börjar bli alltmer synlig i Linköping. Detta är något som både påverkar stadsbilden och Linköpings kulturella mötesplatser.

Det är allvarligt att Sveriges femte största stad under en lång tid inte har något väl fungerande museum som kan utgöra en kulturell mötesplats, anser Dan Berg.

Det är allvarligt att Sveriges femte största stad under en lång tid inte har något väl fungerande museum som kan utgöra en kulturell mötesplats, anser Dan Berg.

Foto: Åke Karlsson/TT

Insändare2019-11-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns visserligen någon enstaka ljuspunkt men alliansens politik skiner på ett flagrant sätt över hela Linköpings kulturliv.

”Vinterljus” återuppstår men denna upplysning av staden har sedan länge förlorat sin ursprungliga funktion. När detta event debuterade 2005 kallades det för ”Novemberljus” och skulle lysa upp mörka delar av Linköping. Fram till 2009 lyste denna ljusinstallation endast i november men sedan dess har platsen och tiden för ”Vinterljus” ändrats. Det belyser numera Linköpings centrala delar och är påslaget från Lucia fram till och med annandag jul.

Linköpings filmsalonger försvinner och kommunen sparar cirka 500 000 kronor. De flesta kommuninvånarna är nog överens om att film är bäst på bio. Linköpings filmsalonger har bidragit till att bredda bioutbudet med ganska udda filmer.

Sagateatern är under hösten stängd för renovering. Scenkonsten på Sagateatern flyttar därför under denna period till andra spelplatser som exempelvis Agora. Kulturhuset Agora ligger i Skäggetorp och är en kreativ mötesplats som öppnade i våras. Det har också blivit en kulturell ljuspunkt i Linköping. Agoras geografiska belägenhet samt att det har tjejer och kvinnor som prioriterade målgrupper gör det dock sannolikt att inte alla känner sig lika välkomna till detta kulturhus.

Östergötlands museum är stängt för renovering under tre år. Delar av den publika verksamheten flyttar därför till andra platser i Östergötland. Det är dock allvarligt att Sveriges femte största stad under en lång tid inte har något väl fungerande museum som kan utgöra en kulturell mötesplats. Linköpings politiker förefaller heller inte vara intresserade av att skapa en alternativ museibyggnad.

En ny simhall kommer att byggas i Linköping för miljardbelopp. När kommunen har en sådan budget borde Linköpings politiker komma fram till ett förslag som bevarar Tinnerbäckssjön i sitt nuvarande skick. Tinnerbäckssjön borde vara förklarad som byggnadsminne men så är tyvärr inte fallet. Detta är dock inget som hindrar att denna kulturhistoriska badplats behandlas med respekt.

Kulturella mötesplatser är nödvändiga för både demokratin och den mentala folkhälsan. Linköpingsfilmsalonger, Sagateatern, Östergötlands museum och även Tinnerbäckssjön är mötesplatser som behövs i ett växande Linköping.

Det kan kanske förefalla vara en detalj att den borgerliga alliansen lägger några miljoner kronor på ”Vinterljus”. Det är dock en ideologisk inställning som uppenbarar sig när Linköpings kommun bidrar till att lysa upp julhandeln.

Dan Berg