Kriminaliteten kan påverkas med kommunala medel

Dödsskjutningen i Berga startade en diskussion kring vad som kan göras för att det inte ska hända igen.

Om vi inte ser budgetsatsningar på skolans arbete med värdegrund och de mest utsatta, så kommer kriminaliteten fortsätta växa, befarar insändarskribenten.

Om vi inte ser budgetsatsningar på skolans arbete med värdegrund och de mest utsatta, så kommer kriminaliteten fortsätta växa, befarar insändarskribenten.

Foto: Christer Kustvik

Insändare2021-08-27 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla kommunalråd, både de i opposition och majoriteten pekade uppåt på nationell nivå och gav sken av att de inte kan påverka frågan. Kriminaliteten kan påverkas med kommunala medel, framför allt genom satsningar på skolan. Det bör tas i beaktande inför nästa års budget.

Jag gjorde ett besök på en lågstadieskola för några år sedan. Lärarna hade satt barnen i en ring på golvet. De pratade om sina drömmar och vad de ville bli. Ett barn svarade ”jag vill bli tjuv som min pappa”.
 


Vår omgivning styr våra värderingar och etiska överväganden. Familj, släktingar, bekanta och vänner har en enorm påverkan på våra livsval, stora som små. Skolan är samhällets största motvikt när omgivningen pekar i fel riktning. Det förutsätter att skolans uppdrag är tydligt och har tillräcklig finansiering.

Bland dömda brottslingar finns en överrepresentation av neuropsykiatriska diagnoser. Stöd och behandling av dessa under skolgången är även de ett kommunalt ansvar. Psykisk ohälsa och missbruk är även de överrepresenterade. Där ligger huvudansvaret på Region Östergötland men kommunens ansvar för ungdomars utbildning och hälsa går inte att skjuta över på någon annan.

 

När jag läser vad våra kommunalråd gav för kommentarer på dödskjutningen i Berga så var det ett tema som var genomgående, oavsett parti. Att ansvaret för att ändra situationen ligger på nationell nivå och att hårdare straff och mer resurser till polisen är vägen framåt. Det är bara halva sanningen.

I vår kultur ger framgång status. Grunden till problemet vi har är att vi har barn på våra gator som tar genvägar för att kunna framstå som framgångsrika. När skolan inte ger ett alternativ som lockar mer än snabba pengar genom droghandel, så har vi misslyckats.

 

Våra politiker behöver se sitt ansvar. De närmaste månaderna tas kommunens budget för nästa år fram. Om vi inte ser budgetsatsningar på skolans arbete med värdegrund och de mest utsatta, så kommer kriminaliteten fortsätta växa. Det bör hela kommunalrådsgruppen begrunda.