Krav från PRO: Riv upp upphandlingarna med Attendo

Det är med stor oro som PRO i Linköping ser hur utvecklingen på äldreomsorgen i vår kommun kommer att bli.

Hur kan äldrenämnden fortsätta att göra affärer med ett företag som Attendo, det förvånar oss storligen, skriver PRO Linköping.

Hur kan äldrenämnden fortsätta att göra affärer med ett företag som Attendo, det förvånar oss storligen, skriver PRO Linköping.

Foto: Zhanna Danilova / Mostphotos

Insändare2022-05-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kommunens organisation av ”Framtidens vård och omsorg i hemmet” som nu håller på att genomföras och skall vara i drift i maj 2023 har vi pensionärsorganisationer löpande fått information men ingen reell möjlighet att påverka.

Nyligen har äldrenämnden beslutat att hemtjänsten till stor del upphandlats vilket innebär att tre privata företag skall svara för vård och omsorg för en majoritet av verksamheten. Företagen det gäller är Attendo, Bräcke Diakoni och Vardaga.

Samtliga pensionärsorganisationer har vid flera tillfällen framfört att vi är starkt emot att vård och omsorg upphandlas av företag som har som första intresse att göra så stor vinst som möjligt på våra äldres bekostnad. Det är också så att många äldre är oroliga för de byten av utförare som kan bli vid nya upphandlingar.

Vi blir särskilt oroade när Attendo, ett företag som återigen ertappats med ett överlagt system att fuska, i det senaste fallet Uppsala kommun, får ersättning för arbeten som inte blivit utförda. Hur kan äldrenämnden fortsätta att göra affärer med ett företag av den kalibern, det förvånar oss storligen.

PRO i Linköping kräver att upphandlingarna rivs upp och att kommunens egen organisation Leanlink får uppdraget att svara för den totala ”Vård och omsorg i hemmet” som behövs i Linköping.

Sven Jonsson, vice ordförande, PRO Samorganisation Linköping

Svar från Linköpings kommun:

Nu är ännu en pusselbit på plats i arbetet med att skapa framtidens vård och omsorg i hemmet då äldrenämnden beslutat vilka utförare som tillsammans med kommunen ska förverkliga den nya modellen för områdesbaserad hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering.

Nu finns det mycket bra förutsättningar för att bygga upp framtidens vård och omsorg i hemmet enligt den modell som vi tidigare fattat beslut om. Nu kan kommunens egen utförare tillsammans med privata utförare påbörja arbete med att utveckla koncept som gynnar alla Linköpingsbor som är i behov av vård och omsorg i hemmet. Den nya modellen syftar till att utveckla och förbättra vården och omsorgen i hemmet och bygger på att kommunen delats upp i geografiska områden. En och samma utförare kommer att ansvara för hemtjänst, hemsjukvård, hemrehabilitering och de biståndsbedömda trygghetsboendena (nuvarande kommunala trygghetsboenden och servicehus) inom sitt område. 

Modellen ger förutsättningar att ta tillvara resurser för att det ska bli så bra som möjligt för Linköpings invånare, bland annat genom att olika professioner ska samarbeta i team och tillsammans ta ansvar för individens behov. Modellen innebär en ekonomisk satsning för äldrenämnden som kommer att lägga 50–60 miljoner kronor mer per år på äldreomsorgen än vad nämnden gör i dag. Vi är glada för att intresset för att vara med i upphandlingen och förverkliga modellen har varit stort. Nu kan vi bygga upp en vård och omsorg som är ännu bättre än i dag, med rätt kompetens och med god kvalitet i hela Linköpings kommun.

Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden Linköpings kommun