Kraftigt retuscherade bilder – kan vi tro våra lokala politiker?

Jag vill att våra politiker ska vara ärliga och stå för hur saker verkligen är. De ska vara öppna även kring det som är mindre smickrande. Vågar de inte vara ärliga kring sig själva så kommer de inte att vara ärliga kring politiken, menar insändarskribenten.

Flera kommunalråd, lokala politiska kvinnoförbund och enskilda politiker använder kraftigt retuscherade bilder på partiernas hemsidor och i sociala medier, skriver en Linköpingsbo.

Flera kommunalråd, lokala politiska kvinnoförbund och enskilda politiker använder kraftigt retuscherade bilder på partiernas hemsidor och i sociala medier, skriver en Linköpingsbo.

Foto: Jessica Gow/TT/Corren arkiv

Insändare2024-05-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det bästa sättet att bedöma politiker på, är inte att lyssna på vad de säger utan fokusera på deras handlingar. Flera kommunalråd, lokala politiska kvinnoförbund och enskilda politiker använder kraftigt retuscherade bilder på partiernas hemsidor och i sociala medier. Filter efter filter appliceras för att framstå som vackrare än verkligheten. Det skickar inte bara ett budskap till resten av samhället, det säger en del om individernas moral.

Frågan kokar ner till självförtroende och att bli vuxen. Alla människor har någon form av osäkerhet kring sin kropp eller utseende. Att acceptera vem man är och uppskatta det är en del i att bli vuxen. I en tid när politiker allt oftare pratar om att vara den vuxne i rummet blir den relevanta kritiken – vilket ledarskap står man för om man inte ens vågar visa hur man ser ut? Flera lokala politiker har så hårt retuscherade bilder på sina sociala medier att det är en märkbar skillnad mellan bilderna och hur de ser ut i verkligheten. När flera av dessa, män som kvinnor, är över både 40 och 50 år sticker tanken om att bete sig vuxet ut.

Nästan alla politiker med retuscherade bilder är föräldrar eller har barnbarn. Barn gör inte som man säger. De gör som man gör. Hur vill ni att era barn ska känna? Behöver de också retuscheras? Behöver de skönhetsopereras? Duger de som de är? Ni skickar de här signalerna till alla Linköpings unga. Det är ingen tvekan om att ni medvetet bidrar till kroppshets och skeva ideal.

Jag vill att våra politiker ska vara ärliga och stå för hur saker verkligen är. De ska vara öppna även kring det som är mindre smickrande. Kan de inte vara ärliga kring hur samhället ser ut med vårtor, rynkor, ärr och allt som är fel, ligger vi illa till. Vågar de inte vara ärliga kring sig själva så kommer de inte att vara ärliga kring politiken. 

Hur noggrant någon än försöker bygga en bild av sig själv på sociala medier, så lyser ens kärna förr eller senare igenom. De som följt våra lokala folkvalda i sociala medier har sett hur en del röker inomhus i kommunens lokaler, hjälper sina vänner planka i kommunens parkeringshus, nattliga anspelningar kring otroheter och alldeles för många kraftigt retuscherade bilder. Ibland undrar man vad man egentligen bevittnar. Det är ingen vacker syn. Det är ingen skillnad på vilka värderingar människor har privat eller inom sitt jobb. Har de problem med sanning och respekt för regler privat, så har de även det på jobbet.

Det starkaste konkurrensmedlet politiker har är vad de åstadkommer och kämpar för. Inte storleken på näsan. Klarar ni inte att stå för era åsikter eller vara konsekventa med beslut ni själva står bakom, så är det dags att byta karriär. Ni har ett ansvar att visa att det är ryggrad, kompetens och vilja som räknas, inte yta och glättighet. Ska politiken reduceras till det är det dags att se sig i spegeln.