Konsten att berika sig på invånarna

Nu känns det som att många företag vill berika sig på oss invånare genom att höja de varor som vi medborgare i landet inte kan påverka, menar insändarskribenten.

Insändare2022-11-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Demokrati betyder att all makt utgår från folket. Det är inte många invånare i Sverige som för närvarande känner sig förstådda och delaktiga i de beslut som våra politiker har tagit på sista tiden.

Det gäller då i första hand elpriset, sedan matpriset och sist men inte minst bensinpriset. Tre produkter som invånare i landet behöver för att kunna överleva, för att kunna åka till jobbet, men som ingen har möjlighet att kunna påverka själv. Cykel eller buss fungerar inte alltid som alternativ. 

Ett exempel är att ingen längre kan fortsätta med sitt bundna elabonnemang. Alla är tvingade till rörlig prissättning. Dessa uppgifter har jag fått av mycket vänliga personer på Tekniska verken i Linköping. Tydlig och bra information om vad som gäller nu.

Det är politikerna som satt befolkningen i Sverige i denna prekära situation genom att stänga kärnkraftverken, utan att göra en relevant konsekvensanalys. Därför är vi nu totalt beroende av omvärlden. Vi hade klarat vår egen elförsörjning bra med kärnkraften som gav landet kontinuerlig elkraft.

Nu känns det som att många företag vill berika sig på oss invånare genom att höja de varor som vi medborgare i landet inte kan påverka. Jag är mycket medveten om miljöaspekten, men det hade varit klokare att försöka utveckla omhändertagandet av avfallet och säkerheten med kärnkraften. Tiden har funnits! 

Nu känner sig invånarna i Sverige överkörda utan att kunna påverka sin livssituation. Vissa måste kanske ta lån för att kunna betala sina elräkningar.

Hela samhället är uppbyggt på att det finns el. Tänker på att vi hela tiden blir hänvisade att gå in på datorns olika sidor för att uträtta något ärende i kontakten med samhällsfunktioner. Då behövs el för att ladda datorns batterier. Många affärer vägrar ta kontanter, hur tänker ni göra när strömmen går?

Hur kunde det bli på detta viset?