Trots ett ständigt arbete med organisationsutveckling och IT-investeringar som ger ny teknik, kryper prislappen för kommunala tjänster uppåt. Priserna mellan kommuner skiljer sig också kraftigt.
Villaägarnas Riksförbund har undersökt handläggningskostnaden i kommunens miljötillsyn enligt Miljöbalken. Det kan för villaägaren handla om att en varmluftskompost godkänns, eller en ansökan om att få installera en värmepump. Kostnaden är nästan hälften så stor i Sveriges billigaste kommun Sollefteå (840 kronor) mot dess dyraste Huddinge (1 672 kronor).
I Östergötland är genomsnittet 1 043 kronor. Det är lägst snitt i landet, att jämföra med riksgenomsnittet på 1180 kronor.
Att inspektera ett enskilt avlopp tar oftast cirka 3 timmar. För ett hushåll i någon av kommunerna som ingår i kommunsamarbetet Mjölby, Boxholm och Ödeshög där timkostnaden är 947 kronor, blir inspektionen totalt 1 436 kronor lägre än i en genomsnittlig Stockholmskommun.
Skattetrycket i en kommun brukas betraktas som ett uttryck för hur väl kommunen sköts och hur mycket hushållen får behålla för sin ekonomi. Men kostnaden för byråkrati är också ett kvitto för vad vi får tillbaka. När tekniska innovationer och strukturerat arbete kan överkomma arbetskostnaden, ska kostnaden för kommunala tjänster kunna minska från år till år. Det går också för morgondagens AI-Sverige att ifrågasätta om alla tjänster över huvud taget ska behöva kosta. Allt ska inte behöva bli dyrare.