Svar på "Linköpingsbon: "Kommunen dränerar oss barnfamiljer på pengar" (18/3):
Hej Micke och tack för din insändare!
Vi vill att Linköping ska vara en attraktiv och tillgänglig stad för alla, såväl barnfamiljen som pensionären eller studenten. Just frågan om avstånd till olika samhällsfunktioner är någonting vi ständigt jobbar med. Vi har en utmaning i att Linköping från början är byggt i en avlång form, vilket automatiskt skapar längre avstånd. Vi arbetar för att Linköping på sikt ska få en rundare form. Det kommer bidra till en tätare och mer sammanhållen stad med kortare avstånd och restider till jobb, skola, fritidsaktiviteter och olika servicefunktioner.
I Linköping finns flera typer av parkeringar, både på kommunal och privat mark. Priserna för att parkera på privat tomtmark bestäms av fastighetsägaren. Dagtid kostar det 10–20 kronor i timmen att parkera på de kommunala gatuparkeringarna. Priserna sätts utifrån hur stort behovet av att ordna trafiken är i området. Avgifterna för att parkera på kommunens parkeringar ligger på samma nivå som i andra likvärdiga städer. Kostnadsfria parkeringsplatser i innerstaden leder till ökad trafik och fulla parkeringar, det är därför inte en bra lösning för att tillgängliggöra fler parkeringsplatser.
Tidigare kunde man parkera gratis på kvällar och nätter på kommunens gatuparkeringar. Detta ledde till att parkeringsplatserna snabbt blev upptagna av bilar som stod parkerade hela natten. Under 2024 såg kommunen över och ändrade taxor och tidsregleringar på kommunala gatuparkeringar så att ordinarie avgift gäller fram till ett senare klockslag och därefter en mindre avgift på sena kvällar och nätter. De nya tiderna matchar öppettiderna för handel, restaurang och service bättre och har lett till ett större antal lediga parkeringsplatser även på kvällar och helger – någonting som gynnar verksamheterna och bidrar till ett mer levande centrum. Det kostar i dag 2 kronor i timmen att parkera på kommunala gatuparkeringar på kvällar och nätter.
För att bibehålla en god trafikmiljö i innerstaden är det också viktigt att de som har möjlighet väljer andra färdmedel som tar mindre plats än bilen, till exempel kollektivtrafik, cykel eller gång. Mellan Tallboda och innerstaden går det till exempel bussar 2–4 gånger i timmen under större delen av dygnet.