Svar på "Korkat att fylla plaskdammen i Tannefors med grus" (8/8):
Tack för dina frågor och funderingar om Sågholmens plaskdamm. Du lyfter fram plaskdammen i Johannelund som en fungerande och uppskattad plats. Vi håller med. Tack vare det dagliga arbete som volontärer från Johannelunds Lek- och plaskdammsförening lägger ner har vi Linköpingsbor en fin plaskdamm i Johannelund. Du kan läsa mer om deras arbete i artikeln "Plaskdammen med upp till 100 besökare per dag" i Corren från juli i år.
När vi på Linköpings kommun, inför upprustningen av Sågholmen, planerade för hur vi ville förbättra platsen var plaskdammens framtida funktion en viktig fråga. Johannelunds plaskdamm ligger i ett område med ett stort behov av en plaskdamm, enligt vår bedömning. Vi bedömer inte att det finns samma behov på Sågholmen, dels eftersom den ligger nära Stångån, dels för att den ligger intill områden med privata trädgårdar.
Dessutom krävs det mycket tid och pengar för att underhålla en vattenfylld plaskdamm som uppfyller lagkraven för bassängbad. För att hålla en god vattenkvalitet behövs en hel del teknik. Att hantera tekniken, som exempelvis pumpar, betyder ofta stora ingrepp i miljön kring en plaskdamm. Den typen av ingrepp bedömde vi vara olämpliga på Sågholmen.
Trots detta ville vi ta fram den gamla övertäckta dammen, eftersom den är en viktig del av Sågholmens kulturhistoria. För att ge plaskdammen på Sågholmen en funktion, utan vatten, valde vi att fylla den med grus. På så sätt kan den användas, till exempel för bollek.
För att visa på plaskdammens ursprungliga funktion valde vi att ljussätta den med blått ljus i vattenmönster under kvällstid, för att skapa en känsla av vatten i plaskdammen. Detta uppskattas av många Linköpingsbor.
Du föreslår att plaskdammen ska fyllas med sand. Det skulle vara en möjlig lösning, men det är oklart om det skulle öka användandet då det redan finns flera sandytor på Sågholmen. Gruset som fyller ytan i dag passar för många olika bollsporter.