Linköpings kommun prioriterar fel

Vad vinner Linköpings kommun pÄ att lÀgga ner skolorna? Jag lovar att det inte Àr den största utgiftsposten i resultatrÀkningen, menar insÀndarskribenten.

InsÀndare2023-03-22 19:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det har pratats om skolnedlÀggningar i en vecka nu och jag som inte ens hör till de förÀldrar och barn som drabbas har ÀndÄ blivit sÄ illa berörd av kommunens agerande.

Att de har förberett detta i hemlighet och kommit ut bara en vecka innan beslutet skulle fattas (och det beslutet som ÀndÄ Àr rena rama formalia dÄ de redan har bestÀmt sig i förvÀg) talar om att det nya styret inte Àr redo för dialog med invÄnare, men Àven att de gör sitt bÀsta för att undvika det.

Det argument som talar mest för nedlÀggningarna Àr enligt kommunen dÄlig ekonomi. Vad vinner de pÄ att lÀgga ner skolorna? Jag lovar att det inte Àr den största utgiftsposten i kommunens resultatrÀkning.

De sĂ€ger att det gĂ„r dĂ„ligt för kommunen. StĂ€mmer nog, men Ă€r det inte (som Niklas Borg sĂ€ger i en intervju till Corren 17 oktober 2022) pĂ„ grund av att ”kommunens finansiella placeringar har sjunkit med drygt en miljard kronor under 2022”? Niklas sĂ€ger vidare ”Att vĂ„ra placeringar har minskat kraftigt fĂ„r egentligen inga konsekvenser. VĂ„ra placeringar realiseras ju först om vi sĂ€ljer dem”. Det stĂ€mmer bra det ocksĂ„ och de flesta vet ju att finansiella placeringar Ă€r ett lĂ„ngsiktigt projekt. Bortsett frĂ„n det gĂ„r kommunen med plus 429 miljoner kronor.

Niklas fortsĂ€tter vidare att ”Som helhet stĂ„r sig Linköpings ekonomi Ă€ndĂ„ stark. Om vi rĂ€knar bort förĂ€ndringarna pĂ„ finanssidan gör vĂ„ra verksamheter ett plus i Ă„r ocksĂ„, och det Ă€r viktigt. Samtidigt har vi starka bolag och tack vare det bĂ€ttre förutsĂ€ttningar Ă€n mĂ„nga andra kommuner. Om vi skulle sĂ€lja bolagen Ă€r bedömningen att vi skulle kunna fĂ„ sĂ„ mycket betalt, men det Ă€r inte aktuellt. DĂ€remot Ă€r vĂ€rdet en del av Linköpingsbornas tillgĂ„ngar och det gör att det finns en ekonomisk trygghet”. Niklas sĂ€ger Ă€ven att ”vi kommer att jobba pĂ„ en mĂ€ngd plan för att försöka sĂ€kerstĂ€lla att vi inte behöver lĂ€gga ut besparingar pĂ„ den direkta verksamheten”. Och det Ă€r precis tvĂ€rtom de gör nu. 

Hur kommer det dÄ sig att man nu lÀgger ner skolorna för att fÄ in pengar?

De lovar förĂ€ldrar att man ska försöka hĂ„lla ihop grupperna, om det gĂ„r. OM DET GÅR. Men de vet redan dĂ„ nĂ€r de sĂ€ger det att det inte gör det eftersom en sĂ„dan möjlighet finns helt enkelt inte nĂ€r man söker plats pĂ„ en skola i den digitala tjĂ€nsten sĂ„ som de stackars förĂ€ldrar och barn ska göra.

Och sĂ„ sent som i gĂ„r sa Kristina Edlund följande: ”Det man gör frĂ„n oppositionens sida Ă€r att bidra till att vi inte kommer att kunna kompensera till exempel Ă€ldrenĂ€mnden. Det drabbar i lĂ€ngden omsorgspersonal”. Ja, först sĂ„ ska de kompensera kommunens underskott pĂ„ barnens bekostnad, och om inte det funkar sĂ„ gör de det pĂ„ bekostnad av de Ă€ldre. AlltsĂ„, Ă€r det seriöst?

Det finns andra utgiftsposter dÀr det alltid finns medel att spara, exempelvis representationskostnader, resor, lokalhyror för personalen som egentligen önskar mer distansarbete, hyrpersonal och sjÀlvklart dÄliga upphandlingar dÀr det finns verkligen mÄnga miljoner att spara. Förutom det köpte kommunen i december 2022 fastigheten dÀr Saab Arena ingÄr för 150 miljoner kronor frÄn det egna bolaget Lejonfastigheter. Men Àr det nÄgon överhuvud taget som har tittat pÄ de hÀr möjligheterna innan de kommit över det enkla beslutet att lÀgga ner skolorna?

Det hÀr Àr inte alls schyst kommunen, det Àr inte sÄ de som röstade pÄ er vill ha det! Otroligt dÄligt och oprofessionellt hanterat av Linköpings kommun.