Linköpings kommun prioriterar fel

Vad vinner Linköpings kommun på att lägga ner skolorna? Jag lovar att det inte är den största utgiftsposten i resultaträkningen, menar insändarskribenten.

Insändare2023-03-22 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har pratats om skolnedläggningar i en vecka nu och jag som inte ens hör till de föräldrar och barn som drabbas har ändå blivit så illa berörd av kommunens agerande.

Att de har förberett detta i hemlighet och kommit ut bara en vecka innan beslutet skulle fattas (och det beslutet som ändå är rena rama formalia då de redan har bestämt sig i förväg) talar om att det nya styret inte är redo för dialog med invånare, men även att de gör sitt bästa för att undvika det.

Det argument som talar mest för nedläggningarna är enligt kommunen dålig ekonomi. Vad vinner de på att lägga ner skolorna? Jag lovar att det inte är den största utgiftsposten i kommunens resultaträkning.

De säger att det går dåligt för kommunen. Stämmer nog, men är det inte (som Niklas Borg säger i en intervju till Corren 17 oktober 2022) på grund av att ”kommunens finansiella placeringar har sjunkit med drygt en miljard kronor under 2022”? Niklas säger vidare ”Att våra placeringar har minskat kraftigt får egentligen inga konsekvenser. Våra placeringar realiseras ju först om vi säljer dem”. Det stämmer bra det också och de flesta vet ju att finansiella placeringar är ett långsiktigt projekt. Bortsett från det går kommunen med plus 429 miljoner kronor.

Niklas fortsätter vidare att ”Som helhet står sig Linköpings ekonomi ändå stark. Om vi räknar bort förändringarna på finanssidan gör våra verksamheter ett plus i år också, och det är viktigt. Samtidigt har vi starka bolag och tack vare det bättre förutsättningar än många andra kommuner. Om vi skulle sälja bolagen är bedömningen att vi skulle kunna få så mycket betalt, men det är inte aktuellt. Däremot är värdet en del av Linköpingsbornas tillgångar och det gör att det finns en ekonomisk trygghet”. Niklas säger även att ”vi kommer att jobba på en mängd plan för att försöka säkerställa att vi inte behöver lägga ut besparingar på den direkta verksamheten”. Och det är precis tvärtom de gör nu. 

Hur kommer det då sig att man nu lägger ner skolorna för att få in pengar?

De lovar föräldrar att man ska försöka hålla ihop grupperna, om det går. OM DET GÅR. Men de vet redan då när de säger det att det inte gör det eftersom en sådan möjlighet finns helt enkelt inte när man söker plats på en skola i den digitala tjänsten så som de stackars föräldrar och barn ska göra.

Och så sent som i går sa Kristina Edlund följande: ”Det man gör från oppositionens sida är att bidra till att vi inte kommer att kunna kompensera till exempel äldrenämnden. Det drabbar i längden omsorgspersonal”. Ja, först så ska de kompensera kommunens underskott på barnens bekostnad, och om inte det funkar så gör de det på bekostnad av de äldre. Alltså, är det seriöst?

Det finns andra utgiftsposter där det alltid finns medel att spara, exempelvis representationskostnader, resor, lokalhyror för personalen som egentligen önskar mer distansarbete, hyrpersonal och självklart dåliga upphandlingar där det finns verkligen många miljoner att spara. Förutom det köpte kommunen i december 2022 fastigheten där Saab Arena ingår för 150 miljoner kronor från det egna bolaget Lejonfastigheter. Men är det någon överhuvud taget som har tittat på de här möjligheterna innan de kommit över det enkla beslutet att lägga ner skolorna?

Det här är inte alls schyst kommunen, det är inte så de som röstade på er vill ha det! Otroligt dåligt och oprofessionellt hanterat av Linköpings kommun.