Kommunen går miste om vikarier i förskolan

Det har funnits flera pensionärer som arbetat extra på sina gamla arbetsplatser, så hur stort mörkertalet är över förlorade vikarier vet man nog inte, menar insändarskribenten.

Vill kommunen ha arbetskraft i form av pensionärer får man nog tänka om, skriver en pensionerad barnskötare.

Vill kommunen ha arbetskraft i form av pensionärer får man nog tänka om, skriver en pensionerad barnskötare.

Foto: Camilla Lillsebbas

Insändare2022-02-04 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå vikariebrist i förskolan. Jag är en barnskötare som arbetat i Linköpings kommun sedan 1974.

Jag gick i pension 2020, men har arbetat extra vid behov på min gamla arbetsplats under 2021. Det har varit uppskattat av barn, pedagoger och föräldrar med en känd person som känner alla och kan rutiner när ordinarie pedagoger är frånvarande.

Vid årsskiftet försvann denna möjlighet att bara vikariera på en förskola. Så jag måste ansöka som vikarie i hela kommunen om jag vill fortsätta att arbeta. Det är inte intressant för mig så ”min” förskola och hela kommunen går miste om åtminstone en vikarie.

Det har funnits flera pensionärer som arbetat extra på sina gamla arbetsplatser, så hur stort mörkertalet är över förlorade vikarier vet man nog inte.

Vill kommunen ha arbetskraft i form av pensionärer får man nog tänka om.

"Pensionär som gärna fortsatt att arbeta extra"

Svar från kommunen:

För det första vill jag understryka att du som arbetar extra är enormt värdefull och viktig för förskolorna och barnen i Linköpings kommun. 

Jag vill förklara hur vi arbetar med bemanningen inom förskolan för att ge barnen den utbildning de har rätt till. Behoven av vikarier varierar och skälen kan vara många som vab, sjukfrånvaro och utbildning. Den senaste tidens påverkan av pandemin har gjort att vi som många andra haft en minst sagt ansträngd bemanningssituation. Det har lett till att vi varit tvungna att omprioritera och tillfälligt ändra rutiner kopplat till hur man bokar vikarier till exempel. 

Från årsskiftet skrivs alla våra vikarier in i den centrala bemanningsgruppen. Syftet är att få en förenklad administration, både för vikarier och verksamheterna i behov av vikarier. Det är en missuppfattning att möjligheten att bara vikariera på en förskola försvann i och med detta. 

Vikarier som varit anställda i en enskild verksamhet och använts på en eller ett fåtal förskolor är undantagna från vår generella hållning, att vikarierna ska finnas till för samtliga förskolor i Linköpings kommun. 

Det är flera precis som du som vikarierar på en förskola och gärna vill fortsätta på just den arbetsplatsen. Det i sig möjliggör att våra andra korttidsvikarier kan finnas till för en annan förskola och på så vis får fler barn och personal en bra dag i förskolan. 

Hör gärna av dig till bemanningsgruppen, vi hoppas att du kan tänka dig att jobba hos oss igen!

Helén Pettersson, avdelningschef förskola, utbildningsförvaltningen