Kommunanställd: "Cheferna påminner oss ständigt om sin makt"

Ledarskap handlar om att bygga förtroende och samarbete, inte om att ständigt påminna om makt och auktoritet, skriver en kommunanställd.

Mjölby kommun, som en arbetsgivare, borde främja en kultur där respekt, samarbete och ömsesidig förståelse är i centrum, inte en som präglas av rädsla för att gå emot beslut, menar insändarskribenten.

Mjölby kommun, som en arbetsgivare, borde främja en kultur där respekt, samarbete och ömsesidig förståelse är i centrum, inte en som präglas av rädsla för att gå emot beslut, menar insändarskribenten.

Foto: Daniel Cannervik

Insändare2025-03-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har under en tid funnits en kultur inom Mjölby kommun där vissa chefer ofta påminner sina medarbetare om sin position och sitt inflytande. Att ständigt bli påmind om att "jag är chef" och att det ska pekas med "hela chefshanden" när man uttrycker motstånd mot förslag, skapar en arbetsmiljö där den naturliga och konstruktiva dialogen sällan får plats.

Vi alla vet att en chef har ansvar, men det innebär inte att vi som anställda ska vara rädda för att säga vår mening eller ifrågasätta beslut som inte verkar välgrundade. Ledarskap handlar om att bygga förtroende och samarbete, inte om att ständigt påminna om makt och auktoritet.

Det är olyckligt när arbetsklimatet påverkas negativt av en sådan attityd. En chef bör vara ett stöd för sina medarbetare och uppmuntra till öppen kommunikation, där alla känner att deras åsikter väger lika tungt. Mjölby kommun, som en arbetsgivare, borde främja en kultur där respekt, samarbete och ömsesidig förståelse är i centrum, inte en som präglas av rädsla för att gå emot beslut.

Detta får mig att undra: Är det här verkligen den bästa och mest moderna metoden för att leda och utveckla en arbetsplats? Innebörden av att ständigt påminna sina medarbetare om sin position som chef och att stänga dörren för kritik och konstruktiv dialog, känns för mig inte bara gammalmodig utan rent bakåtsträvande. Detta är ett urgammalt sätt att leda, som hör hemma i en tid där hierarkier och maktspel var mer centrala än de grundläggande värderingarna om ömsesidig respekt och samarbetande. 

Vi borde sträva efter att bygga en arbetsmiljö där idéer och åsikter inte krossas genom auktoritet utan genom ömsesidigt förtroende. Vi förtjänar ett arbetsklimat som främjar tillväxt, dialog och öppenhet.

"Anställd inom Mjölby kommun"

Svar från Mjölby kommun:

I Mjölby kommun är grunden för ett gott ledarskap en positiv människosyn där alla har lika värde och mångfald uppfattas som en tillgång. Chefens ledarskap anpassas utifrån verksamhetens och medarbetarnas förutsättningar. Det bygger på tillit till medarbetarnas förmåga och viljan att låta andra växa. Utmärkande för ledarskapet hos chefer i Mjölby kommun är att de är modiga, ansvarsfulla och kommunikativa.

Att vara modig innebär att ta och stå för beslut men även prestigelöst kunna ompröva beslut och handlingar. Det innebär också att ta tag i problem och oönskade beteenden. En modig ledare ger sina medarbetare ansvar och utmanande uppgifter och förutsättningar för lärande, utveckling och nytänkande med fokus på verksamhetens resultat.

En ansvarsfull ledare agerar förebild i ord och handling och företräder Mjölby kommuns värderingar. Att vara ansvarsfull innebär att visa omtanke och respekt för alla och ge förutsättningar för delaktighet, dialog och samarbete. Det innebär också att ge medarbetare handlingsutrymme och stötta, coacha och ge feedback i vardagen samt att följa upp och återkoppla resultat och framsteg.

En kommunikativ ledare är tydlig i sin kommunikation och skapar förståelse och engagemang för organisationens mål och vision samt klargör uppdrag, mål och förväntningar på sina medarbetare. En kommunikativ ledare är öppen, tydlig, ärlig och är lyhörd för andras åsikter och idéer.

Problemet insändaren beskriver hanteras i chefsledet, vilket innebär att kontakt med överordnad chef behöver initieras.

Yvonne Stolt, HR-chef