Kommunala skolor dräneras på pengar

Resultatet av detta fenomen med skattefinansierade friskolor är Sverige ensamt om i världen, vilket ger en bild av att Sverige känns som landet bak och fram, menar insändarskribenten.

Ideologiska skäl och egna vinstintressen går uppenbarligen före en skola där alla barn och ungdomar får samma förutsättningar att nå sina mål, menar insändarskribenten.

Ideologiska skäl och egna vinstintressen går uppenbarligen före en skola där alla barn och ungdomar får samma förutsättningar att nå sina mål, menar insändarskribenten.

Foto: Maria Larsdotter

Insändare2023-06-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tänkte starta en livsmedelsaffär, granne med den som finns där jag bor. För driften av min affär har jag ansökt om kommunalt stöd via de skattemedel kommunen får från övriga boende i kommunen. Kostnaden för inventarier och personal kommer ligga på en avsevärd lägre nivå än min konkurrerande affär varför vinsten bör bli fullt acceptabel för mina aktieägare och mig själv. På sikt räknar jag med ett ökat vinstuttag då kunderna till min konkurrent börjar ge en lägre service och ett mindre utbud av varor. Att min konkurrent har högre kostnader än jag själv är inget jag kan lastas för då vi konkurrerar på lika villkor. 

Några kanske menar att jag med detta ironiska exempel blandar ihop äpplen och päron men med lite fantasi skulle jag kunna hävda att så här ser det svenska skolsystemet ut. Kommunala skolor dräneras på pengar för att i stället gå till friskolor som med aktieägare driver skolor i rent vinstsyfte eller om det, som man själva påstår, beror på den kommunala flumskolan som inget lär ut till eleverna. Mycket fin omtanke!

Det här vet politiken om men ämnet är så känsligt så det är bättre att skylla problemen på att barnafödandet minskar, invandringen minskar och att det finns lokaler som är för dyra och inte ändamålsenliga utifrån elevunderlaget. Maken till strutsbeteende får man leta efter! I undersökningar som gjorts och görs så är cirka 80–90 procent av den tillfrågande befolkningen emot detta vansinne men av ideologiska skäl finns detta system endast för att marknaden ska vara den allena rådande. Det vore i sådant fall mycket trevligt om marknaden, som i detta fall, kunde betala för sig själv och inte belasta den med mina skattepengar!

Resultatet av detta fenomen med skattefinansierade friskolor är Sverige ensamt om i världen, vilket ger en bild av att Sverige känns som landet bak och fram. Sveriges parallella skolsystem, jo, jag skulle vilja kalla det så, drivs som företag och finansierad av skattemedel, undrar hur många andra företag som är uppbyggda på att man får betalt i form av skattepengar för att driva sin verksamhet?

Privatiseringsivern inom skolan har inte gett, förutom hos några lycksökare, något värst bra resultat. Men går man som politiken med skygglappar och en total tondövhet för vad som sker, så inger det inte mycket hopp om någon förändring. Ideologiska skäl och egna vinstintressen går uppenbarligen före en skola där alla barn och ungdomar får samma förutsättningar att nå sina mål!