Kollar ni inte biljetterna längre?

Jag har en fråga till Östgötatrafiken: Vart har alla busskontrollanter tagit vägen?

Förvånansvärt många blippar vare sig ett busskort eller biljett på mobilen, skriver en resenär.

Förvånansvärt många blippar vare sig ett busskort eller biljett på mobilen, skriver en resenär.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2023-04-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har inte sett en enda på någon buss på väldigt länge. Har ni valt bort dessa? Många bussåkare går på där bak och det är förvånansvärt många som inte blippar vare sig ett busskort eller biljett på mobilen. 

Ta till exempel en tur och kolla ettan som går genom Berga så ser ni snart vad jag menar. Det gäller alla åldrar, så det är inte bara ungdomar. Om alla som åker med bussarna inom Linköping betalar för sig kanske inte priset behöver höjas för oss betalande.

"Rätt ska vara rätt"

Svar från Östgötatrafiken:

Tack för din insändare och ditt engagemang!

Tyvärr händer det att individer åker utan att betala. Därför utför vi biljettkontroller med en rörlig kontrollgrupp som förflyttar sig ombord på alla fordonstyper, alla dagar i veckan. Den som inte har giltig biljett riskerar att få en så kallad tilläggsavgift på 1 500 kronor. 

Vi planerar kontrollerna utifrån hur vanligt förekommande fuskåkandet är på respektive linje, men även genom slumpmässigt utvalda kontroller. Linje 1 i Linköping kontrolleras regelbundet, men vi tar tacksamt emot din synpunkt och meddelar kontrollgruppen om iakttagelserna.

De allra flesta resenärer har giltig biljett och blippar biljetten med appen, reskort eller betalkort. Tack för att ni validerar biljetten! Det bidrar till att vi kan följa upp och se hur många som reser och när, för att fortsätta utveckla kollektivtrafiken i länet.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef