Av dagens debatt kan man få intrycket att lokala politiker vill få oss att tro att man på nationell svensk nivå eller kommunal nivå kan rädda den globala miljön. Givetvis bidrar varje åtgärd var den än görs till minskade utsläpp, men det innebär inte att man kan slarva bort frågan genom ogenomtänkta åtgärder, som mer framstår som ett stort slöseri.
Ofta är insatserna mer en politisk marknadsföring av enskilda politiker eller politiska partier, än skarpa åtgärder som verkligen betyder något för miljön. Ett bra exempel på slöseriet är den miljard som satsades på elcyklar.
Resurserna till åtgärder är inte minst i dagens läge knappa och om man verkligen menar allvar med de insatser som görs, måste dessa vara optimala och träffsäkra. Satsad krona måste ge ett säkrat och effektivt resultat.
I det här perspektivet så finns det skäl att ompröva Linköpings kommuns och Tekniska verkens planerade satsning på en vindkraftspark i Sunne, till en kostnad av 600 miljoner. Ett tydligt motiv är att göra Linköpings kommun koldioxidneutralt fram till omkring 2045. Att bara ha ett kommunalt perspektiv på en så stor satsning, borde få alla att fundera en gång till. Finns det alternativa insatser som skulle kunna göras på nationell nivå, som innebär en större insats för miljön?
Med tanke på frågans allvar borde man upprätta en nationell plan för alla miljöinvesteringar, inte låta dessa bli kommunala politiska frågor där enskilda partier, som vill göra avtryck, tillåts slarva bort skattepengar.
Gösta Gustavsson (C) och Rebecka Hovenberg (MP) borde ta del av Karlstad kommuns satsning på vindkraft i Vindpark Vänern. En satsning på 250 miljoner, som under åren 2010 till 2019 behövde kapitaltillskott på 235 miljoner. I maj 2019 var allt kapital förbrukat och man behövde ytterligare 23 miljoner för att inte gå i konkurs. Bolaget såldes till slut till franska Innovent för 25 miljoner. Kostnaden för skattebetalarna blev cirka 500 miljoner.
Man bör allvarligt fundera över vad som skiljer Karlstad kommuns satsning från det Linköpings kommun planerar tillsammans med Tekniska verken. Med stor sannolikhet är prognosen för elpriset sämre idag än vad det var 2010 när Karlstad gjorde sin satsning.
Släpp all partipolitisk prestige och tänk långsiktigt och strategiskt, så bidrager vi till en globalt bättre miljö, inte en kommunal suboptimering av insatser från ett överkapitaliserat Tekniska verken.
Göran Nord