Kan man välja vaccin?

Idag är det högaktuellt med de eventuella biverkningar av Astra Zenecas vaccin.

Eventuella biverkningar av Astra Zenecas vaccin oroar insändarskribenten.

Eventuella biverkningar av Astra Zenecas vaccin oroar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-03-26 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På förra veckans presskonferens med Folkhälsomyndigheten ställde en reporter en mycket relevant fråga, nämligen: om jag tackar nej till Astra Zenecas vaccin kan jag då senare få bli vaccinerad med ett annat vaccin?

Reportern fick inget rakt svar, bara något luddigt undvikande. Jag tror att många med mig är oroliga för att ta Astra Zenecas vaccin, att det bara är en på miljonen som drabbas av blodpropp i hjärnan är ju en klen tröst för dem som trots allt drabbats. 

Jag ställer frågan på nytt till de i ansvarig ställning:

Kan jag tacka nej till ett erbjudande om att få Astra Zenecas vaccin och senare få ett erbjudande om att få vaccineras med exempelvis Pfizer-Biontechs vaccin?

Den ännu ovaccinerade Mats S

Svar

Det går inte att välja vilket vaccin man ska få när man vaccinerar sig mot covid-19. 

De vacciner som används ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och vi känner oss trygga med de bedömningar Folkhälsomyndigheten gör när det gäller de aktuella vaccinsorterna. 

Om någon avstår från att vaccineras på en inbokad tid, kan vi inte hindra att samma person går in i vårt digitala system igen och bokar en ny tid. Men om man gör det, kan det ändå vara samma vaccin man erbjuds. Man vet inte vilket vaccin man får förrän man kommer till vaccinationscentralen. 

Vi vill poängtera att varje avbokad tid innebär att någon inte får chansen till vaccination och riskerar att drabbas av allvarlig covid-19 sjukdom. 

Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare, Region Östergötland
Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledning på regional nivå, Region Östergötland