Jo, förlossningsvården kräver stora insatser

Insändare 30 mars 2022 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln ”Förlossningsvården kräver stora insatser” (21/3):

Mitt ”svårförståeliga inlägg” var en reaktion på:

1. I Correns debattartikel (7/3) angavs att en barnmorskestyrd förlossningsavdelning enligt V:s motion skulle kunna placeras ”vid någon av länets tre sjukhus”. Det innefattar även Motala och med nuvarande struktur är det inte möjligt ur säkerhetssynpunkt att lägga avdelningen där då det tyvärr inte längre är ett akutsjukhus. Just det behöver inte utredas.

2. I samma artikel uttalade sig Åsa Hermansson från Vårdförbundet i Östergötland ytterst tveksamt till att detta förslag är aktuellt nu.

3. Förslaget om barnmorskestyrda förlossningsavdelningar är inget fel i sak och fler vårdplatser behövs definitivt. Dagens förlossningsvård kräver dock att akutsjukhusets resurser finns i bakgrunden.

 

Mina ”små anekdoter” är ett försök att påminna om historien som jag sett den i ett yrkesliv i sjukvården. Vi har lagt ner ett stort antal små akutsjukhus i detta land och det har alltid börjat med förlossningsavdelningarna. De var små, i stort styrda av barnmorskor, med god säkerhet då man hade akutresurser och styrde riskgraviditeter till större enheter. Nya vårdmodeller och utveckling fanns också där.  

Så det var med viss bitterhet som jag reagerade på Emil Brobergs förslag, nu får vi börja om från början och återuppbygga förlossningsvården som lagts ner. 

Jo, förlossningsvården kräver stora insatser! 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa