Inför inte visitationszoner i Berga och Skäggetorp

Det handlar om bostadsområden, inte zoner. I Linköping är det Berga, Ryd och Skäggetorp som löper störst risk att bli områden där den personliga integriteten sjunker, menar insändarskribenten.

Jag tror att många hellre åker lite längre i sina bilar för att slippa risk för att bli visiterade när de köper mat. Något som skulle kunna slå hårt mot affärerna och företagarna i Ryd centrum, Skäggetorp centrum och Berga, menar insändarskribenten.

Jag tror att många hellre åker lite längre i sina bilar för att slippa risk för att bli visiterade när de köper mat. Något som skulle kunna slå hårt mot affärerna och företagarna i Ryd centrum, Skäggetorp centrum och Berga, menar insändarskribenten.

Foto: Corren arkiv/Johan Nilsson/TT

Insändare2023-10-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen går nu vidare med förslag om att snabbutreda visitationszoner, förslaget skulle kunna bli aktivt redan till våren. I praktiken innebär det speciella bostadsområden med rätt att visitera vem som helst utan misstanke. I Linköping är det väl Berga, Ryd och Skäggetorp som löper störst risk att bli bostadsområden där den personliga integriteten sjunker.

Jag har länge varit starkt emot förslaget och är det fortfarande. Möjligen går det att acceptera visitation om det gäller alla och överallt, om hela Sverige blev en enda stor visitationszon. Det vore i alla fall jämlikt. Men inte i speciella zoner.

När man visiteras inför en idrottsmatch när man går på ishockey i Saab arena eller när man ska flyga iväg på semester från Arlanda finns det logik i det och det gäller lika för alla. Men att kunna visitera människor som bor eller befinner sig i ett speciellt bostadsområde – för det är ju visitationsbostadsområden det i praktiken blir, inte zoner utan bostadsområden – blir helt fel.

Jag tror också att det finns en risk att människor som bor i dessa områden där speciella zoner upprättas väljer att hellre åka direkt från sin lägenhet eller bostad med bil till ett annat område där visitationszoner inte finns och handla sin mat eller gå på gym där. Något som skulle kunna slå hårt mot affärerna och företagarna i Ryd centrum, Skäggetorp centrum och Berga. Jag tror att många hellre åker lite längre i sina bilar för att slippa risk för att bli visiterade när de köper mat.

Fy för Moderaternas bedrövliga förslag. Jag fördömer moderaternas nya och orimligt hårda politik med en hel rad dåliga förslag (inte endast visitationszoner) som förstör integriteten för den enskilda människan, som ger polisen alldeles för långtgående befogenheter till till exempel avlyssning utan brottsmisstanke eller förslag om längre straff som tappar proportionerna helt vad gäller påföljder. Man borde i stället anställa fler poliser som är synliga på gator och torg och förhindrar brott redan genom sin närvaro.