Att äta leder till ofantliga smärtor, men vården tror mig inte

2013 gjorde jag en fetmaoperation, GBP – gastric bypass och sedan dess har jag inte kunnat äta, skriver insändarskribenten.

Har du gjort en GBP innan 2016 och lever med liknande problematik så ta upp det omgående med din läkare, och hoppas att hen lyssnar, skriver insändarskribenten.

Har du gjort en GBP innan 2016 och lever med liknande problematik så ta upp det omgående med din läkare, och hoppas att hen lyssnar, skriver insändarskribenten.

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Insändare2024-07-04 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har fått regelbundna skov med ofantlig smärta, åkt ambulans och skickats hem.
Jag har anklagats för att vara morfinsökande narkoman mer gånger än jag kan räkna.

Det visar sig att 2016 började man sy igen en ficka, "Petersons slit" för att detta som hänt mig hände flera.
Jag hade en bit av tarmen snodd och sedan hade den åkt in i denna ficka. Det här medförde att varje gång jag åt eller drack så blev det stopp. I 10 år har jag sökt hjälp, I 10 år har jag förnedrats och fått kissa på akuten för misstanke om drogmissbruk. Min ficka var inte igensydd, där satt min tarm fast. I 10 år har jag fått brister, stått i svält och varit nere på 48kg. När jag sökte hjälp så sa man "Ja det kan vara lite obehagligt". Jag fick strunta i att äta om jag hade mycket jag var tvungen att klara på en dag eftersom minsta måltid totalt sänkte mig. Feberfrossa, smärtor, enormt illamående. Jag har haft enorma brister i B12 och järn till den punkt att jag gavs intravenöst.


Jag var på Vrinnevi för några månader sedan med ett av dessa skov som kunde vara i upp till 5 dygn. Där kom en manlig sjuksköterska in och deklarerade för mig att "Du har inte ens ont, du är förstoppad, du får inget mer morfin av oss." 
Efter 4 dygn av otrolig smärta gav jag upp. Jag slet ut mina infarter och gick hem. Han försökte stoppa mig, han sa att jag tar tid från riktiga patienter som håller på såhär. Han liksom US och VRI är anmälda till IVO.

Hjälpen kom till slut nu, en läkare lyssnade äntligen, han var den första. Man tittade och såg att det var ett akut läge att flytta ut tarmen och sy igen fickan.


Läser man åren i min journal så framgår det att man tror jag är drogsökande. Man säger att jag nog är förstoppad och skickar hem mig. Tills man 11 år senare tog en titt istället för att döma mig. Jag är en hårt arbetande småbarnsförälder som i lika lång tid som min son har levt inte kunnat orka det jag önskat. Mitt liv har varit kraftigt begränsat på grund av det här, och jag har sökt all hjälp som finns att tillgå utan gehör.
Har du gjort en GBP innan 2016 och lever med liknande problematik så ta upp det omgående med din läkare, och hoppas att hen lyssnar.