Sluta att straffa oss i mopedbil

Ofta väljer bilisterna att göra de absolut häftigaste omkörningarna bara för att de kan, skriver en mopedbilsförare.

Inte rättvist att bli bemött med helljus, tutningar eller farliga omkörningar, menar insändarskribenten.

Inte rättvist att bli bemött med helljus, tutningar eller farliga omkörningar, menar insändarskribenten.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2022-11-23 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige kan man ta bilkörkort först vid 18 års ålder. Vi under 18 har därför fått möjligheten att ta AM-körkort för moped, epa-traktor eller mopedbil. Trots den låga hastigheten, som jag har förstått att många stör sig på, har vi exakt lika mycket rätt att vistas på vägarna som er bilister. 

Det är därför inte rättvist att bli bemött av ett påsatt helljus, tutningar eller farliga omkörningar bara för man vistas i något av de långsammare fordonen. Ibland kan jag som åker mopedbil behöva anpassa mig mer än vad jag egentligen har skyldighet till genom att plötsligt svänga ut drastiskt till vägkanten eller till och med tvärnita för att i värsta fall förhindra en krock. Ofta väljer bilisterna att göra de absolut häftigaste omkörningarna bara för att de kan, till exempel på en 40-väg trots att jag håller hastigheten, eller i ett möte med en annan bil där bilen får gasa rejält för att hinna köra om (och jag tvingas bromsa in). 

Jag som minderårig har inte chansen till att köra vanlig bil, så vad ska jag göra? Jag har minst lika stort behov av att ta mig mellan platser som ni. Jag håller mig i vägkanten och stannar på parkeringar för att bidra med vad jag kan. Man får givetvis bli irriterad och frustrerad, men ni har ingen rätt att straffa oss. Särskilt inte när ni inte är ett dugg bättre själva omkringkörande utan fungerande lampor och oanvända blinkers.