Inte bara unga påverkas av pornografin

Många säger att vi vuxna måste börja prata med ungdomar om porr, men innan vi gör det bör vi ställa oss frågan: Hur har vi sex, och varför?

Insändare2020-04-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att konsumera porr är en naturlig del av att vara ung idag. Det gör det dock inte enbart till en ungdomsfråga. Det är en samhällsfråga eftersom det är vi vuxna som skapat det samhälle som de unga fostras in i. Vi kan alltså inte endast fokusera på ungdomar, utan vi måste vända blicken mot oss själva och se hur vi påverkas av att leva i ett samhälle som präglas av porr. 

Att titta på porr påverkar dig och din sexualitet mer än du kanske har tänkt på; det påverkar din syn på sex, på kroppen, på människor. Hjärnan slutar reagera på tidigare triggande bilder och vänjer sig, gränser förskjuts. För att få samma kick vill hjärnan ha något grövre, och “vanligt” sex blir inte tillräckligt. 

I och med att porrkonsumentens gränser förskjuts efterfrågas grövre och grövre porr och porrindustrin är inte sen att producera – allt handlar om utbud och efterfrågan. Detta är anledningen till att 90 procent av den kommersiella porren idag innehåller fysiskt våld mot kvinnor. 

Att konsumera porr med inslag av våld bortförklaras ofta med att det bara är fantasi men det är riktiga människor som utför riktiga handlingar. Inom porren betalas människor för att ha sex och sexuella tjänster byts mot pengar, precis som i prostitution. Sexköp är olagligt i Sverige men porr är lagligt. Vad är egentligen skillnaden?

Om vi levde i ett samhälle utan porr, vad hade du känt vore okej att göra med din sexpartner? Hade dina preferenser sett likadana ut som de gör idag, eller hade de varit annorlunda? Det är inte bara ungdomar som behöver prata om porr, utan även du.

Drop the act
Kvinnojouren Ellinor
Tjejjouren Beata